Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ruský výrobný sektor si v novembri udržal solídne tempo rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Konkrétne, index nákupných manažérov (PMI) spoločnosti S&P Global pre ruský výrobný sektor zostal v novembri na októbrovej úrovni 53,8 bodu, čo je druhá najvyššia hodnota od januára 2017.

Moskva 1. decembra (TASR) - Ruský výrobný sektor si v novembri udržal solídne tempo rastu aj napriek tomu, že nové exportné objednávky sa prvýkrát od júla znížili. Ukázal to v piatok prieskum spoločnosti S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Konkrétne, index nákupných manažérov (PMI) spoločnosti S&P Global pre ruský výrobný sektor zostal v novembri na októbrovej úrovni 53,8 bodu, čo je druhá najvyššia hodnota od januára 2017. Index sa tak stále pohybuje pomerne vysoko nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Prieskum odhalil tiež, že nové objednávky pokračovali v novembri v raste aj napriek poklesu exportných objednávok, prvýkrát za štyri mesiace. Domáci dopyt tak podporil ďalšie zvýšenie produkcie, zamestnanosti a nákupnej aktivity, uviedla S&P Global vo vyhlásení.

Moskva po invázii na Ukrajinu vo februári 2022 vynakladá veľké prostriedky na výrobu a nalieva hotovosť do obranného sektora, aby zvýšila jeho produkciu.

Inflácia a problémy s logistikou však spôsobujú firmám ťažkosti. Vyššie poplatky dodávateľov a oslabenie meny prispeli v novembri k nárastu firemných nákladov.