Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rusnák: Medzinárodná energetická charta sa rozrastá a modernizuje

Generálny tajomník Sekretariátu Energetickej charty Urban Rusnák. Foto: TASR/Miroslav Košírer

V rozhovore pre TASR to uviedol generálny tajomník Sekretariátu Energetickej charty Urban Rusnák, ktorý zastáva už druhé funkčné obdobie na čele tejto organizácie (2017 – 2021).

Brusel 5. októbra (TASR) - Medzinárodná energetická charta (IEC) potvrdzuje svoj prerod z pôvodne regionálnej na globálnu organizáciu. Do konca tohto roka sa jej novým členom stane Jordánsko ako prvá z krajín arabského sveta. Finalizujú sa aj prípravy na reformu nadnárodnej organizácie, ktorá vznikla začiatkom 90. rokov 20. storočia s cieľom riadiť vzťahy v oblasti energetickej bezpečnosti medzi Západom a Východom.

V rozhovore pre TASR to uviedol generálny tajomník Sekretariátu Energetickej charty Urban Rusnák, ktorý zastáva už druhé funkčné obdobie na čele tejto organizácie (2017 – 2021).

Slovenský diplomat z oblasti energetiky stojí za prvou verejnou publikáciou s názvom Hodnotenie investičných rizík v energetike (#EIRA2018), ktorá analyzuje investičnú pripravenosť v oblasti energetiky v 30 krajinách sveta vrátane Slovenska.

Podľa jeho slov je snahou Sekretariátu Energetickej charty dostať do tohto hodnotiaceho prehľadu čo najviac krajín sveta, predovšetkým členov IEC. A ako dodal, Medzinárodná energetická charta sa v tomto roku opäť rozrastie.

"Práve sme dostali informáciu, že od 11. decembra sa prvým arabským členským štátom stane Jordánsko. Jordánsky kráľ podpísal ratifikačné dokumenty, ktoré už boli doručené do Portugalska, kde je depozitár zmluvy o energetickej charte," opísal situáciu Rusnák.

Podľa jeho slov na "zozname čakateľov" je viacero krajín, ktoré už završujú ratifikačný proces, už najbližšie týždne ukážu, ktoré z nich sú na to najviac pripravené. Rusnák upozornil, že nejde o jednoduchý proces, lebo od momentu podania žiadosti až do samotného členstva uplynie sedem až desať rokov.

Medzinárodná energetická charta má v súčasnosti 54 členských štátov a 41 pozorovateľov.

Rusnák tiež upozornil, že sa intenzívne pracuje na modernizácii zmluvy o energetickej charte, ktorá bola podpísaná v roku 1994. Už vlani v Ašchabade počas turkménskeho predsedníctva konferencie IEC (najvyšší orgán tejto organizácie) sa členské štáty dohodli na otvorení diskusií o modernizácii charty v snahe prispôsobiť sa globálnym zmenám. Tieto diskusie pokračujú počas prebiehajúceho rumunského predsedníctva a Rusnák vyjadril nádej, že na budúci rok na ministerskej konferencii v Tirane členské štáty už odsúhlasia modernizáciu zmluvy o energetickej charte.

"Verím, že začneme s modernizáciou tohto základného dokumentu, ktorý riadi spoluprácu vyše 50 krajín a Európskej únie s vonkajším svetom, a privedieme ju na úroveň 21. storočia," uviedol Rusnák.