Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

RÚZ: Novela o službách zamestnanosti zvýši pracovnú mobilitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Republiková únia zamestnávateľov si uvedomuje nepriaznivú situáciu na trhu práce a preto iniciovala súbor zmien, ktoré vyústili do vládou prijatej novely zákona o službách zamestnanosti.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Novela zákona o službách zamestnanosti je prvým a významným krokom k naplneniu Stratégie pracovnej mobility cudzincov, čo uľahčí príchod pracovníkov z tzv. tretích krajín mimo Európskej únie. Uviedla v stanovisku pre médiá vo štvrtok Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

RÚZ si uvedomuje nepriaznivú situáciu na trhu práce a preto iniciovala súbor zmien, ktoré vyústili do vládou prijatej novely zákona o službách zamestnanosti. Jej cieľom je zefektívnenie vstupu a pobyt pracovníkov z tretích krajín v SR s účelom zamestnať sa najmä v profesiách, kde je nedostatok pracovnej sily. „Zamestnávatelia očakávajú, že v rovnakom tempe budú plnené aj ďalšie úlohy zo stratégie a problémy s nedostatkom pracovníkov budú postupne eliminované,“ konštatuje únia.

Jej viceprezident Mário Lelovský, ktorý je aj predstaviteľom IT Asociácie Slovenska, v súvislosti s nedostatkom IT špecialistov a kvalifikovanej pracovnej sily uvádza, že treba vytvoriť priestor na zamestnávanie šikovných ľudí z tretích krajín, či ich začleniť do slovenského vzdelávacieho systému. "S významnými ukrajinskými univerzitami sme sa dohodli na spoločných vysokoškolských programoch a príchode talentovaných IT študentov na Slovensko,“ povedal Lelovský a dodal, že v Srbsku podpísali Memorandum o porozumení so Srbskou hospodárskou komorou. Jeho výsledkom bude výmena skúseností v informačných technológiách a prezentácie slovenských riešení v informačno-komunikačných technológiách v Srbsku.