Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Ružomberské papierne podľa envirorezortu môžu stavať kotol na biomasu

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Nový kotol podľa rezortu spĺňa zákonné podmienky a emisné limity, tiež požiadavky súvisiace s najlepšími dostupnými technikami. Tepelný príkon bude vyšší o 60 percent.

Ružomberok 17. januára (TASR) - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) súhlasí s výstavbou nového kotla na biomasu v ružomberských papierňach. V rozkladovom konaní potvrdil prvostupňové rozhodnutie z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). TASR o tom v stredu informovali z komunikačného odboru Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Nový kotol podľa MŽP spĺňa zákonné podmienky a emisné limity, tiež požiadavky súvisiace s najlepšími dostupnými technikami. Tepelný príkon bude vyšší o 60 percent. "Vďaka moderným technológiám však nedôjde k nárastu znečistenia ovzdušia na Liptove," ubezpečil envirorezort. Vyšší výkon umožní pripojiť na centrálne zásobovanie teplom viac ružomberských domácností a firiem.

Pri rozhodovaní sa šéf envirorezortu stotožnil s odporúčaniami tzv. rozkladovej komisie. Zdôraznil, že v záverečnom stanovisku bolo stanovených 36 dodatočných technických požiadaviek a opatrení na zvýšenie bezpečnosti a minimalizovanie nepriaznivých vplyvov navrhovanej činnosti na životné prostredie či zdravie ľudí.

Súčasný kotol na biomasu v papierňach je morálne a technicky zastaraný. Nové zariadenie má slúžiť na spaľovanie biomasy z prevádzky výroby sulfátovej buničiny, teda odpadu zo spracovania dreva v závode. V novom kotle energeticky zhodnotia kaly vznikajúce pri primárnom predčisťovaní odpadových vôd z výroby buničiny a papiera, ale aj z čistenia odpadových vôd. "Dôležitá je aj skutočnosť, že teplo z obnoviteľného zdroja energie budú dodávať do mesta. Tým sa zníži závislosť od fosílnych palív a Ružomberok získa čistejšie vykurovanie," vyzdvihol Taraba.

Súhlasné záverečné stanovisko z procesu EIA vydalo ministerstvo ešte v júli 2023. Bol proti nemu však doručený rozklad od občianskej iniciatívy Za zdravý Ružomberok. Povoľujúcim orgánom stavby kotla na biomasu bude Slovenská inšpekcia životného prostredia, Inšpektorát životného prostredia Žilina, mesto Ružomberok, obce Štiavnička a Lisková.