Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

RWE zvýšil kvartálny zisk, embargo na uhlie ho stálo 850 mil. eur

Generálny riaditeľ RWE Markus Krebber, archívna snímka. Foto: TASR/DPA

Vysoký rast zaznamenala energetická spoločnosť aj v prípade upraveného zisku pred úrokmi a daňami (EBIT), ako aj upraveného zisku pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA).

Essen 12. mája (TASR) - Nemecký energetický koncern RWE zaznamenal za 1. štvrťrok prudký rast zisku, k čomu prispelo výrazné zvýšenie produkcie elektrickej energie zo slnka a z vetra. Na druhej strane, v dôsledku embarga na ruské uhlie v Británii firma oznámila odpisy v hodnote približne 850 miliónov eur. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

RWE uviedla, že za 1. kvartál dosiahla upravený čistý zisk na úrovni 735 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená viac než zdvojnásobenie, keď pred rokom upravený čistý zisk RWE dosiahol 340 miliónov eur.

Vysoký rast zaznamenala energetická spoločnosť aj v prípade upraveného zisku pred úrokmi a daňami (EBIT), ako aj upraveného zisku pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA). V prvom prípade sa zvýšil z 548 miliónov na 1,10 miliardy eur a v druhom vzrástol o 65 % na 1,46 miliardy eur. Ako firma dodala, produkciu elektrickej energie zo slnka a z vetra zvýšila v 1. kvartáli medziročne o viac než 20 %.

Po oznámení výsledkov za 1. štvrťrok firma potvrdila svoj odhad vývoja zisku na celý rok. Naďalej očakáva, že upravený čistý zisk sa za rok 2022 bude pohybovať od 1,3 miliardy do 1,7 miliardy eur a odhad upraveného EBIT ponechala spoločnosť na úrovni 2 miliardy až 2,4 miliardy eur.