Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Ryanair čelí novému protimonopolnému vyšetrovaniu v Taliansku

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ryanair je najväčšou európskou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe a lídrom na talianskom trhu.

Rím 20. septembra (TASR) - Taliansky protimonopolný úrad v stredu oznámil, že začal vyšetrovanie írskej leteckej spoločnosti Ryanair "pre možné zneužitie dominantného postavenia na trhu". TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ryanair je najväčšou európskou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe a lídrom na talianskom trhu.

Taliansky úrad pre hospodársku súťaž (ICA) podozrieva dopravcu z využívania dominantného postavenia "na rozšírenie svojej moci" aj v iných sektoroch, ako sú hotely a požičovne áut, na úkor cestovných kancelárií.

Ryanair údajne obmedzuje možnosť cestovných kancelárií kupovať letenky na jeho webovej stránke, čím limituje ich schopnosť ponúkať s ubytovaním aj dopravu, uviedol ICA. Ryanair zatiaľ nereagoval na žiadosť o komentár.

Taliansky úrad vlani v decembri začal vyšetrovať možnú dohodu o cenách letov na Sicíliu a zo Sicílie počas Vianoc nízkonákladovými leteckými spoločnosťami vrátane Ryanair, Wizz Air a easyJet.

Talianska vláda v auguste schválila dekrét o obmedzení cien leteniek na Sicíliu a Sardíniu. Ale v utorok (19. 9.) bol návrh zákona oslabený zatiaľ neschváleným dodatkom po tom, čo leteckí dopravcovia vrátane Ryanairu vyjadrili pochybnosti o tom, či je v súlade so zákonmi Európskej únie (EÚ).