Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Ryanair potvrdil svoje plány a v decembri odíde z burzy v Londýne

Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Ryanair. Foto: TASR/AP

Takýto krok urobili aerolínie v reakcii na vývoj situácie na trhu po brexite, keďže Brusel požaduje, aby letecké spoločnosti v EÚ boli z väčšej časti kontrolované subjektmi z Európskej únie.

Dublin/Londýn 19. novembra (TASR) - Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair potvrdila v piatok svoje plány na odchod z burzy v Londýne, pričom sa tak stane na budúci mesiac. Dôvodom sú vysoké náklady a klesajúci objem obchodov v dôsledku odchodu Británie z Európskej únie.

Aerolínie prvýkrát svoje plány naznačili začiatkom novembra, keď vedenie uviedlo, že spoločnosť zvažuje odchod z LSE (London Stock Exchange). V piatok Ryanair rozhodnutie potvrdil s už presným dátumom.

Rozhodnutie firmy je ďalšou ranou pre Londýn, ktorý sa usiluje posilniť si pozíciu svetového finančného centra, po brexite sa však situácia vyvíja opačným smerom. Už krátko po odchode Británie z EÚ stratil Londýn pozíciu najväčšieho európskeho akciového trhu, keď ho z top pozície vytlačil Amsterdam.

Ryanair v piatok informoval, že posledným dňom obchodovania na burze v Londýne bude 17. december. Aj naďalej sa však s jeho akciami bude obchodovať na burze Euronext v Dubline.

Takýto krok urobili aerolínie v reakcii na vývoj situácie na trhu po brexite, keďže Brusel požaduje, aby letecké spoločnosti v EÚ boli z väčšej časti kontrolované subjektmi z Európskej únie. Po brexite sa však väčšinový podiel v Ryanairi ocitol v rukách akcionárov mimo EÚ. Spoločnosť preto začiatkom roka obmedzila práva britských akcionárov, v dôsledku čoho objem obchodov na LSE výrazne klesol.