Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Ryanair prepravil v septembri o 9 % ľudí viac ako pred rokom

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Írsky dopravca minulý týždeň opäť varoval, že možno bude musieť znova znížiť prognózu, ak dôjde k ďalšiemu meškaniu dodávok nových lietadiel.

Dublin 3. októbra (TASR) - Ryanair, najväčšia európska letecká spoločnosť podľa počtu cestujúcich, v utorok oznámila, že v septembri 2023 prepravila o 9 % ľudí viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Konkrétne, najväčší nízkonákladový dopravca v Európe, minulý mesiac prepravil 17,4 milióna pasažierov, zatiaľ čo pred rokom to bolo 15,9 milióna ľudí. V septembri 2019, teda pred vypuknutím pandémie ochorenia COVID-19, využilo jeho služby 14,1 milióna cestujúcich.

Lety boli v septembri obsadené v priemere na 94 %, čo sa oproti predchádzajúcemu roku nezmenilo.

Ryanair očakáva, že za celý finančný rok do konca marca 2024 zaznamená nárast počtu cestujúcich o 9 % na rekordných 183,5 milióna osôb.

Počas rušných letných mesiacov dopravca zaznamenával jeden rekord za druhým v počte pasažierov a generálny riaditeľ Michael O'Leary minulý týždeň uviedol, že súčasné úrovne rezervácií sú približne o 4 až 5 % vyššie ako minulý rok.

Napriek tomu O'Leary v júli znížil prognózu osobnej dopravy za celý rok z pôvodne očakávaných 185 miliónov cestujúcich na 183,5 milióna osôb pre meškanie dodávok lietadiel Boeing a štrajky zamestnancov riadenia letovej prevádzky.

A írsky dopravca minulý týždeň opäť varoval, že možno bude musieť znova znížiť prognózu, ak dôjde k ďalšiemu meškaniu dodávok nových lietadiel.