Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ryanair zruší ďalšie lety kvôli druhému štrajku pilotov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Piloti žiadajú transparentnejší systém miezd, kariérneho postupu a transferov na základne. Chcú obmedziť praktiky, ktoré ich odbory označili za prílišnú diskrétnosť manažmentu ohľadne kariéry pilotov.

Dublin 17. júla (TASR) - Aerolínie Ryanair plánujú v piatok 20. júla zrušiť 24 letov medzi Írskom a Britániou. Dôvodom je štrajk pilotov v Írsku, druhý z troch plánovaných na júl. Oznámila to v utorok najväčšia nízkonákladová spoločnosť v Európe z hľadiska počtu cestujúcich.

Ryanair označil štrajky za poľutovaniahodné a povedal, že piloti, ktorí plánujú štrajk, sa odmietli zúčastniť na stretnutí pracovnej skupiny s cieľom vyriešiť ich sťažnosti.

Piloti požadujú transparentnejší systém miezd, kariérneho postupu a transferov na základne. Dali si za cieľ obmedziť praktiky, ktoré ich odborový zväz FORSA/ IALPA označil za "prílišnú diskrétnosť manažmentu ohľadne kariéry pilotov".

Tretí štrajk plánujú írski piloti na 24. júla.

A zároveň aj palubní sprievodcovia zo štyroch krajín, v ktorých má Ryanair základne, oznámili, že plánujú štrajky v dňoch 25. a 26. júla. Aj niekoľko ďalších pilotných zväzov uvažuje o protestoch za lepšie podmienky.

Spoločnosť Ryanair pôsobí v 37 krajinách. V minulom roku prepravila 130 miliónov cestujúcich a počas najrušnejšej letnej sezóny vypraví zhruba 2300 letov denne.