Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

S akciami Saudi Aramco sa začne obchodovať v Rijáde 11. decembra

Ropné pole koncernu Saudi Aramco, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ropná spoločnosť už vo štvrtok (5. 12.) oznámila, že cenu za akciu v rámci primárnej ponuky akcií (IPO) stanovila na hornej hranici uvádzaného rozpätia.

Rijád 6. decembra (TASR) - S akciami saudskoarabského ropného koncernu Saudi Aramco sa začne obchodovať na budúci týždeň v Rijáde 11. decembra. Oznámila to v piatok saudskoarabská akciová burza Tadawul. Informovala o tom agentúra DPA.

Ropná spoločnosť už vo štvrtok (5. 12.) oznámila, že cenu za akciu v rámci primárnej ponuky akcií (IPO) stanovila na hornej hranici uvádzaného rozpätia. To znamená 32 rijalov, v prepočte 8,53 USD. Z predaja 1,5 % akcií, alebo troch miliárd akcií, tak získa 25,6 miliardy USD (23,08 miliardy eur), čo bude znamenať najväčšiu primárnu ponuku v histórii. Rekord zatiaľ drží čínska spoločnosť Alibaba. Tá pri vstupe na burzu v roku 2014 získala z predaja akcií 25 miliárd USD.

Trhová kapitalizácia Saudi Aramco tak dosiahne 1,7 bilióna USD a prekoná trhovú kapitalizáciu americkej firmy Apple, doteraz najhodnotnejšej firmy na svete s akciami na burze. Na druhej strane, nedosiahne hodnotu 2 biliónov USD, s akou počítal korunný princ Muhammad bin Salmán. Uvedenie akcií Aramco na burzu je súčasťou jeho ambiciózneho plánu diverzifikovať ekonomiku Saudskej Arábie s cieľom zmierniť jej závislosť od vývozu ropy.

Ako dodala burza Tadawul, akcie Aramco budú pri obchodovaní používať symbol 2222. Denný fluktuačný limit bol stanovený na 10 %.

(1 EUR = 1,1094 USD)