Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

S. Gaborčáková: Nerozumiem skrátenému režimu k zamestnávaniu cudzincov

Soňa Gaborčáková, archívna snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Plénum parlamentu začalo rokovací deň rozpravou k skrátenému legislatívnemu konaniu k novele zákona o službách zamestnanosti z dielne ministerstva práce.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Na skrátené legislatívne konanie v prípade novely o službách zamestnanosti, ktorá by mala zjednodušiť zamestnávanie pracovníkov z tretích krajín, podľa poslankyne OĽaNO Sone Gaborčákovej nie je dôvod. Vyhlásila to v úvode tretieho rokovacieho dňa 38. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Gaborčáková skonštatovala, že nerozumie, prečo sa má táto právna norma prijímať v skrátenom legislatívnom konaní. Za urýchlený režim by podľa nej stálo skôr preobsadzovanie miest. "Nerozumiem, prečo trváme na tom, aby sme vytvárali miesta v priemysle, keď sa raz zbalia a pôjdu preč," poznamenala. Na skrátené legislatívne konanie podľa nej nie je dôvod, pretože sa začnú uvoľňovať pracovné miesta ľuďmi, ktorí odídu v najbližších rokoch do dôchodku.

Urýchlené konanie kritizoval aj nezaradený poslanec Jozef Mihál. Dôvod na takéto konanie, teda hrozba hospodárskych škôd, je podľa Mihála "zvrátený". Ak totiž niekomu hrozia škody z toho zákona, sú to podľa neho slovenskí zamestnanci. "Nesúhlasím so skráteným legislatívnym konaním, nesúhlasím ani so zákonom ako takým," dodal Mihál.

Plénum parlamentu začalo rokovací deň rozpravou k skrátenému legislatívnemu konaniu k novele zákona o službách zamestnanosti z dielne ministerstva práce. Na programe má aj balík zákonov rezortu financií a tiež tradičnú štvrtkovú Hodinu otázok.