Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

S. Mnuchin neočakáva, že epidémia v Číne ovplyvní prvú fázu dohody

Steve Mnuchin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obavy z pandémie koronavírusu sa zvýšili už pred začiatkom rokovaní v Rijáde v súvislosti s prudkým nárastom nových prípadov v Iráne, Taliansku a Južnej Kórei.

Washington/Rijád 24. februára (TASR) - Americký minister financií Steven Mnuchin neočakáva, že epidémia koronavírusu bude mať významný vplyv na prvú fázu obchodnej dohody USA s Čínou. Aj keď sa to môže zmeniť, nové údaje budú k dispozícii v nasledujúcich týždňoch.

Mnuchin sa v nedeľu (23. 2.) stretol na rokovaniach s rezortnými kolegami zo skupiny G20 v saudskoarabskom Rijáde. V spoločnom vyhlásení uviedli, že budú pozorne sledovať rýchlo sa šíriacu nákazu.

Obavy z pandémie koronavírusu sa zvýšili už pred začiatkom rokovaní v Rijáde v súvislosti s prudkým nárastom nových prípadov v Iráne, Taliansku a Južnej Kórei.

Mnuchin v rozhovore pre agentúry v nedeľu neskoro večer varoval pred unáhlenými závermi o vplyve vírusu na globálnu ekonomiku alebo na rozhodnutia spoločností v otázke dodávateľských reťazcov.

Čína sa teraz sústreďuje na boj s vírusom, ako skonštatoval Mnuchin, podľa ktorého však Washington stále očakáva, že Peking splní svoje záväzky týkajúce sa nákupu ďalších výrobkov a služieb z USA v rámci obchodnej dohody.

"Neočakávam, že to bude mať nejaké následky pre prvú fázu," uviedol. "Je zrejmé, že sa to môže zmeniť s vývojom situácie. V najbližších niekoľkých týždňoch budeme mať všetci lepší odhad, pretože pribúdajú údaje o rozsahu šírenia sa vírusu," povedal.

Mnuchin pripustil, že koronavírus môže tiež oddialiť začatie rokovaní o prehĺbení obchodnej dohody s Pekingom a dosiahnutie druhej fázy dohody, ale dodal, že to ho v tejto chvíli netrápi. Podľa neho, ak USA dosiahnu dohodu s Čínou pred prezidentskými voľbami, bude to skvelé. A ak ju dosiahnu po voľbách, aj to bude skvelé.

Na separátnej tlačovej konferencii uviedol, že koronavírus by mohol mať nejaký krátkodobý vplyv na dodávateľské reťazce.