Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

S. Nikolajčuk: Ukrajinská ekonomika klesne výraznejšie, než sa čakalo

Na snímke ukrajinský vojak kráča okolo trosiek ruského stíhacieho bombardéra Suchoj Su-34 ležiaceho v poškodenej budove počas trinásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine 8. marca 2022 v ukrajinskom meste Charkov. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú pokračujúce útoky Ruska na energetickú infraštruktúru krajiny.

Kyjev 8. decembra (TASR) - Ukrajinská ekonomika klesne tento rok výraznejšie, než sa doteraz predpokladalo. Povedal to vo štvrtok viceguvernér ukrajinskej centrálnej banky Serhij Nikolajčuk. Dôvodom sú pokračujúce útoky Ruska na energetickú infraštruktúru krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Pokles hrubého domáceho produktu (HDP) bude v tomto roku výraznejší, než sme očakávali v októbri," povedal Nikolajčuk. Aj čo sa týka budúceho roka, vývoj bude omnoho horší, než sa pôvodne predpokladalo.

Koncom októbra ukrajinská centrálna banka uviedla, že počíta v tomto roku s poklesom ekonomiky Ukrajiny o takmer 32 %. V prípade roka 2023, ako aj nasledujúceho roka predpokladala banka rast o 4 až 5 % ročne, avšak iba za predpokladu, že bezpečnostné riziká sa zmiernia a dopyt bude rásť.