Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

S. Vlčan: Kontrolu polohy vnadísk má uľahčiť elektronická aplikácia

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) prichádza na 114. schôdzu vlády SR v Bratislave 2. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aplikácia je publikovaná na stránkach Národného lesníckeho centra.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Kontrolu vnadísk v poľovných revíroch má uľahčiť elektronická aplikácia, ktorú pripravilo Národné lesnícke centrum (NLC). Predstavil ju v pondelok v Šaštíne-Strážach minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) za účasti generálneho riaditeľa sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Tibora Jančoka a generálneho riaditeľa NLC Petra Balogha. Aplikácia je podľa Baloghových slov publikovaná na stránkach NLC.

"V Národnom lesníckom centre sme vyvinuli aplikáciu, ktorá zaznačuje umiestnenie vnadísk v poľovných revíroch. Treba vedieť, že na Slovensku máme približne 4,5 milióna hektárov (ha) poľovných plôch a až na 71 % je možný chov diviačej zveri. Na každých začatých 300 ha je možnosť zriadiť jedno vnadisko, aby sa uľahčil odlov diviačej zveri. Problém riešime predovšetkým pre šírenie afrického moru ošípaných (AMO), ktorý ohrozuje aj komerčné chovy ošípaných," priblížil Vlčan.

Agrorezort podľa Vlčana práve preto vyvinul aplikáciu, ktorá má pomôcť "zdisciplinovať poľovníkov, aby vnadiská zriaďovali v súlade s platnou legislatívou a používali to, čo je na vnadenie zo zákona povolené, tak, aby sa na vnadiská neumiestňovali nadbytočné množstvá krmív". "To by mohlo spôsobovať prikrmovanie inej raticovej zveri. Treba rozlišovať medzi vnadiskami, ktoré slúžia na to, aby bol umožnený odlov diviačej zveri, a medzi krmoviskami, ktoré sa môžu používať v zimnom období," vysvetlil agrominister.

"Aplikáciu sme naplnili údajmi, aby aj laická verejnosť nám pomohla kontrolovať, či sa litera zákona o poľovníctve a vykonávacej vyhlášky o vnadiskách dodržuje. Verím, že prispeje k zlepšeniu situácie," dodal Vlčan.

Aplikácia je podľa Balogha intuitívna, kde na mapovom podklade užívateľ stotožní svoju pozíciu a vie ju porovnať s pozíciou zaznačeného vnadiska. "Rovnako vie veľmi jednoduchým spôsobom zistiť užívateľa konkrétneho poľovného revíru, kde je uvedený jeho názov. Následne vie cez naše registre zistiť jeho presnú adresu. V rámci 1884 revírov, ktoré fungujú v rámci poľovných plôch na Slovensku, bolo do dnešného dňa zriadených viac ako 6100 aktívnych vnadísk. My budeme ďalej aplikáciu vylepšovať podľa potrieb rezortu a aj požiadaviek spoločnosti," doplnil Balogh.