Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

S. Vlčan: Národný žrebčín Topoľčianky je slovenským rodinným striebrom

Na archívnej snímke Národný žrebčín Topoľčianky. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Štátny žrebčín Topoľčianky bol zriadený 15. októbra 1921 osobitným rozhodnutím vlády a ministerstva poľnohospodárstva v Prahe.

Bratislava/Topoľčianky 5. septembra (TASR) - Národný žrebčín Topoľčianky je vzácnym rodinným striebrom, ktoré je potrebné chrániť. Povedal to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO) v príhovore pri vyvrcholení osláv 100. výročia založenia Národného žrebčína v Topoľčiankach. Šéf agrorezortu pri tejto príležitosti ocenil zlatou medailou za významný prínos k chovu koní jeho dlhoročného riaditeľa Michala Horného.

"Počas storočnej histórie si žrebčín získal dôstojné miesto, uznanie a rešpekt u širokej chovateľskej verejnosti doma aj v zahraničí. Športové a chovateľské úspechy na domácich a medzinárodných podujatiach ho zaradili medzi najväčších a najuznávanejších chovateľov," zdôraznil minister v príhovore. Verí, že žrebčín v Topoľčiankach si svoj vysoký kredit zachová aj v budúcich rokoch.

Sprievodných súťažných podujatí osláv storočnice sa zúčastnilo 160 koní z 11 krajín, ktorých hodnotili medzinárodní porotcovia. Program vyvrcholil sobotňajším (4. 9.) slávnostným galaprogramom, ktorého sa okrem členov vlády a Národnej rady SR zúčastnil aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič. Pozvanie na podujatie prijal aj český minister pôdohospodárstva Miroslav Toman.

Štátny žrebčín Topoľčianky bol zriadený 15. októbra 1921 osobitným rozhodnutím vlády a ministerstva poľnohospodárstva v Prahe. V rokoch 1921 až 1930 v Topoľčiankach vybudovali chovateľské zariadenia. Poslaním žrebčína bol v tom čase chov teplokrvných plemien koní shagya-arab, lipican, huculský kôň a nonius. Základné stáda koní pochádzali z bývalých rakúsko-uhorských štátnych žrebčínov Radovec, Píber, Bábolna, Lipica a Lučina. Významným medzníkom pre žrebčín sa stal 1. marec 1993, keď ministerstvo pôdohospodárstva udelilo žrebčínu štatút národného žrebčína s názvom „Národný žrebčín, štátny podnik Topoľčianky“ a vytvorili sa podmienky pre zachovanie cenného genofondu koní a historicky cenných budov.