Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

S. Vlčan: Potravinári bojujú so zdedenou slabou konkurencieschopnosťou

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Ďalšou témou, ktorú agrominister otvoril na konferencii maloobchodníkov, bolo riešenie problému tzv. potravinových púští.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Iba zdravá konkurencieschopnosť potravinárov a dostatok potravín na pultoch obchodov dokážu zabezpečiť zníženie cien potravín. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) na podujatí New Retail Summit 2022. Domáci potravinári podľa neho bojujú so zdedenou slabou konkurencieschopnosťou, ktorá zapríčiňuje iba 40-percentný podiel slovenských potravín v slovenských obchodoch a pretlak zahraničných produktov.

Aby sa postavenie slovenských potravinárov zlepšilo, robí Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR podľa vlastných vyjadrení všetko preto, aby sa podiel slovenských potravinárskych výrobkov na maloobchodnom predaji zvýšil aspoň na 55 až 60 %.

Ďalšou témou, ktorú agrominister otvoril na konferencii maloobchodníkov, bolo riešenie problému tzv. potravinových púští. Ide o vidiecke oblasti, kde nie sú na dennej báze dostupné ani len základné potraviny. MPRV vidí viacero možných riešení, na ktorých aktuálne pracuje.