Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

S. Vlčan: Sme o krok ďalej v transparentnosti vyplácania agrodotácií

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) počas 22. rokovania vlády SR 14. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pripomenul, že v minulosti sa vyskytol prípad družstva, ktorému Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) na dva roky zastavila všetky platby pre nedostatok náležitostí v jednej zo žiadostí.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Vláda prijala návrh novely zákona, ktorým chce Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ochrániť farmárov pred finančnými ťažkosťami, ak sa v ich žiadosti o dotácie vyskytnú chyby. Informoval o tom na brífingu počas stredajšieho rokovania vlády šéf MPRV Samuel Vlčan (nominat OĽANO).

Pripomenul, že v minulosti sa vyskytol prípad družstva, ktorému Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) na dva roky zastavila všetky platby pre nedostatok náležitostí v jednej zo žiadostí.

"Prijaté zmeny v zákonoch o pôdohospodárskych dotáciách a poskytovaní príspevkov z eurofondov sú našim ďalším krokom v očiste PPA. Nie je možné, aby sa poberateľ dotácií dostal pre chybu v jednej zo svojich žiadostí do stavu, že mu PPA zastaví všetky platby. Po novom zavádzame strop. Teda ak PPA odhalí chybu v žiadosti, zablokuje maximálne dvojnásobok sumy, o ktorú pôdohospodár žiadal," vysvetlil Vlčan.

Ďalšou významnou zmenou je, že PPA bude pri posudzovaní žiadostí preskúmavať užívacie právo k pozemku, na ktorý bola podaná žiadosť o čerpanie dotácie. Týmto spôsobom chce MPRV predísť podvodným prípadom z minulosti, keď sa čerpali dotácie na cudzie pozemky, alebo na jednu parcelu podali žiadosť o priame platby viacerí žiadatelia. Cieľom je zvýšiť likviditu poľnohospodárov a zároveň sa zjednoduší kontrolná činnosť PPA.

"Verím, že PPA je na dobrej ceste k svojmu očisteniu od korupčných a podvodných praktík z minulosti. Uplynulé tri mesiace pracovalo jej vedenie veľmi intenzívne na tom, aby splnilo podmienky jej trvalej akreditácie. Agentúra je nielen pod mojím drobnohľadom, ale pravidelne sa o ňu zaujíma aj DG AGRI Európskej komisie," uzavrel Vlčan.