Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SAAKP žiada od vlády okamžitú podporu a odškodnenie za výpadok tržieb

Na snímke prezident SAAKP Gabriel Somogyi. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Cestovný ruch cez svoje združenia a asociácie dlhodobo upozorňuje na problémy, na Slovensku dáva prácu viac ako 160.000 zamestnancom.

Bešeňová 30. septembra (TASR) – Slovenská asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární (SAAKP) v stredu odštartovala iniciatívu "Pomôžme kúpaliskám". Žiada od vlády okamžitú podporu, odškodnenie za výpadok tržieb a zníženie DPH na služby cestovného ruchu. Zapojiť do iniciatívy sa môžu aj návštevníci vodných atrakcií. TASR o tom informovala manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.

"Na základe prieskumu, ktorý SAAKP urobila medzi svojimi členmi, zaznamenali akvaparky a kúpaliská počas troch mesiacov uzatvorenia skoro kompletný a v júni, po znovuotvorení, 55 až 95 % prepad tržieb. Túto stratu nie je absolútne možné pri celoročných prevádzkach dobehnúť. Ak hodnotíme tri letné mesiace, členovia SAAKP zaznamenali 30 % pokles tržieb a prepad v návštevnosti až o 31 %," zhodnotil letnú sezónu prezident SAAKP Gabriel Somogyi.

Cestovný ruch cez svoje združenia a asociácie dlhodobo upozorňuje na problémy, na Slovensku dáva prácu viac ako 160.000 zamestnancom. Podľa informácií zo SAAKP k 15. septembru 2020 stratilo prácu 20.000 ľudí pracujúcich v tomto odvetví. V dôsledku aktuálnej ekonomickej situácie sa počíta s ďalšími, ešte rozsiahlejšími prepúšťaniami.

"Aktuálny stav je alarmujúci, aj preto spúšťame iniciatívu "Pomôžme kúpaliskám". Iniciatíva vyzýva predovšetkým obyčajných ľudí, rodiny s deťmi ako aj všetkých návštevníkov akvaparkov, kúpalísk a plavární, aby pomohli svojim kúpaliskám prežiť. Počas najbližších dvoch týždňov budú môcť návštevníci kúpalísk podpísať a vkladať do pripravených zberných schránok pohľadnice, ktoré sú adresované priamo predsedovi vlády Igorovi Matovičovi," spresnili detaily iniciatívy členovia prezídia SAAKP.