Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

V Šahách slávnostne poklepali základný kameň nového výrobného závodu

Poklepanie základného kameňa nového výrobného závodu ZF Slovakia, a.s v meste Šahy dňa 27. septembra 2017. Na snímke sprava prokurista Jozef Martinovič, technický riaditeľ firmy Proma Milan Král, predseda predstavenstva spoločnosti ZF Peter Doll, primátor mesta Šahy Štefan Gregor, člen predstavenstva ZF Dietmar Weigt a Ján Majerský z firmy Proma. Foto: TASR - Andrej Budai

Prvých 150 zamestnancov sa v súčasnosti zaúča v existujúcom závode v Leviciach, stále prebieha nábor ďalších nových ľudí.

Šahy 27. septembra (TASR) - V Šahách dnes slávnostne poklepali základný kameň nového výrobného závodu ZF za účasti predstaviteľov samosprávy a spoločnosti ZF Slovakia. Ako TASR informoval primátor mesta Štefan Gregor, závod by mal podľa plánu začať s výrobou 1. marca 2018, pričom v ňom bude zamestnaných 400 ľudí.

Prvých 150 zamestnancov sa v súčasnosti zaúča v existujúcom závode v Leviciach, stále prebieha nábor ďalších nových ľudí. "Budú sa tu montovať moduly hnacieho ústrojenstva a podvozkové komponenty, po ich namontovaní pôjdu do levického závodu na farbenie a následne na distribúciu klientom spoločnosti do celého sveta. Celková rozloha nového výrobného závodu v Šahách je približne 40.000 štvorcových metrov (m2), samotná výrobná hala bude stáť na rozlohe približne 10.000 m2," povedal predseda predstavenstva spoločnosti Peter Doll.

Samospráva so spoločnosťou komunikovala veľmi efektívne a podmienky, ktoré jej poskytla, primátor predpokladá, že boli pre ZF Slovakia výhodné. "Pred dvoma rokmi, v auguste 2015, som sa so zástupcami ZF stretol po prvý raz. Už po prvom rokovaní som mal dobrý dojem. Postup, ktorý sme si spolu nastavili, sa aj dodržiaval a všetko ide tak, ako by malo ísť. Celková investícia spoločnosti je podľa mojich informácií približne 12 miliónov eur, pričom mesto Šahy táto investícia nebude stáť ani cent," dodal Gregor.

V mestách, kde má spoločnosť svoje závody, aktívne spolupracuje so strednými školami v rámci duálneho vzdelávania. Rovnaký plán má aj v meste Šahy. Pre koncern ZF na Slovensku pracuje viac ako 2000 zamestnancov a dosahuje obrat vo výške takmer 320 miliónov eur. V súčasnosti má tri výrobné závody v mestách Trnava a Levice. Je svetovým technologickým lídrom v technike pohonov a podvozkov, ako aj v oblasti pasívnej a aktívnej bezpečnostnej techniky. Spoločnosť má 137.000 pracovníkov a je zastúpená svojimi približne 230 závodmi v takmer 40 krajinách. V roku 2016 dosiahla obrat vo výške 35,2 miliardy eur.