Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Saková: Spustenie 3. bloku Mochoviec nás posunulo k sebestačnosti

Na snímke zľava: podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Marian Grossi a generálny riaditeľ SE Branislav Strýček počas tlačovej konferencie. Foto: TASR - Hernich Mišovič

Jadrovú elektráreň Mochovce vyzdvihol aj Grossi, podľa ktorého patrí medzi najzaujímavejšie elektrárne v Európe.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Spustenie 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach posunulo Slovensko smerom k energetickej sebestačnosti a sústrediť sa treba na dokončenie 4. bloku. V pondelok to uviedla ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) na stretnutí s generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim. Témou rokovania, ktoré sa konalo v Mochovciach, bola tiež jadrová bezpečnosť a dohľad na Ukrajine či spolupráca v oblasti jadrových technológií. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Ministerstva hospodárstva SR Mária Pavlusík.

"Pokryje nám takmer 13 % spotreby elektrickej energie na Slovensku. Vďaka jadrovým elektrárňam tak má Slovensko jeden z najčistejších energetických mixov na svete. Dôležité bude ďalej sústrediť sa na dokončenie 4. bloku v Mochovciach," uviedla Saková.



Jadrová energia má podľa rezortu hospodárstva v slovenskom energetickom mixe dlhodobé miesto a zostane strategickou prioritou a kľúčovou súčasťou energetickej politiky Slovenska. "Jadrová energia pre nás zohráva skutočne dôležitú úlohu pri zabezpečení stabilného, bezpečného a najmä uhlíkovo neutrálneho zdroja energie. Pri doplnení o variabilné zdroje obnoviteľnej energie nám môže jadro pomôcť prispieť k riešeniu celosvetových energetických a klimatických otázok," povedala ministerka.

Jadrovú elektráreň Mochovce vyzdvihol aj Grossi, podľa ktorého patrí medzi najzaujímavejšie elektrárne v Európe. "Produkuje čistú energiu pre Slovensko, ale aj pre celú Európu. Keď sa spustí štvrtý blok, budete ju môcť vyvážať a čo sa týka energetických zdrojov, táto krajina bude prakticky dekarbonizovaná," poznamenal.

Rezort hospodárstva popri plánoch v oblasti jadrovej energetiky sleduje aj vývoj nových a inovatívnych technológií, najmä pokiaľ ide o potenciálne nasadenie malých modulárnych reaktorov (SMR), pričom práve MAAE predstavuje podľa ministerstva hospodárstva cennú platformu na výmenu skúseností v oblasti týchto nových technológií.