Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Salvini žiada referendum o návrate Talianska k jadrovej energii

Ilustračné foto Foto: TASR

V záujme energetickej bezpečnosti krajiny je staviť na čistú jadrovú energiu najnovšej generácie, povedal.

Rím 26. júla (TASR) - Taliansky minister dopravy a infraštruktúry Matteo Salvini vyzval na vypísanie referenda o návrate k jadrovej energii. V záujme energetickej bezpečnosti krajiny je staviť na čistú jadrovú energiu najnovšej generácie, povedal v stredu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Taliansko má za susedov krajiny, ktoré vyrábajú energiu z jadra, čo im poskytuje konkurenčnú výhodu voči talianskym podnikom, pokračoval Salvini, ktorý sa označuje za presvedčivého stúpenca nukleárnej energie. Jadrová energia je v Talianku spornou témou. Zatiaľ čo Salvini a jeho vládna strana Liga podporujú návrat k jadru, časť opozície tento krok odmieta.

Za rozchod s jadrovou energiou sa vyslovili Taliani v referende v roku 1987, rok po katastrofe v jadrovej elektrárni Černobyľ. V roku 2009 vtedajší premiér Silvio Berlusconi oznámil plán opäť investovať do jadrovej energie, po havárii v japonskej Fukušime ale od tohto zámeru upustil.

V roku 2011 sa konalo v Taliansku ďalšie referendum, v ktorom sa 94,2 % účastníkov vyslovilo proti novým jadrovým reaktorom.