Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rokovania samitu EÚ sa oneskorili pre sériu konzultácií

Na archívnej snímke holandský premiér Mark Rutte (uprostred), francúzsky prezident Emmanuel Macron a český premiér Andrej Babiš (vpravo) počas zasadnutia okrúhleho stola v druhý deň summitu EÚ v Bruseli 18. júla 2020. Foto: TASR/AP

Lídrom sa nedarí nájsť názorový prienik na výške grantov, ktoré by mali byť vyplácané cez ozdravný plán v celkovej hodnote 750 miliárd eur, uvádza týždenník Politico.

Brusel 19. júla (TASR) - Nedeľňajšie oficiálne rokovania lídrov členských krajín Európskej únie o novom sedemročnom rozpočte EÚ a pláne hospodárskej obnovy po koronakríze sa začnú s oneskorením, informoval na Twitteri hovorca predsedu Európskej rady Charlesa Michela Barend Leyts.

Mimoriadny samit EÚ venovaný hľadaniu kompromisnej podoby sedemročného rozpočtu Únie na roky 2021 - 2027 a dohody o pláne hospodárskej obnovy Európy po koronakríze sa začal ešte v piatok (17. 7.). Nedeľňajšie rokovania sa podľa Leytsa nezačnú skôr ako o 17.30 h SELČ.

Lídrom sa nedarí nájsť názorový prienik na výške grantov, ktoré by mali byť vyplácané cez ozdravný plán v celkovej hodnote 750 miliárd eur, uvádza týždenník Politico.

Krajiny označované ako šetrné (F4), čiže Dánsko, Holandsko, Rakúsko a Švédsko, ku ktorým sa čoraz viac hlási aj Fínsko, sú podľa webovej stránky politico.eu ochotné povoliť granty do výšky 299 miliárd eur. To je však nepredstaviteľné pre mnohé ďalšie krajiny na čele s Francúzskom, ktoré požadujú najmenej 400 miliárd eur v podobe grantov. To znamená, že o zvyšných 350 miliárd eur by sa krajiny mohli uchádzať cez stále výhodné pôžičky.
Na archívnej snímke zľava holandský premiér Mark Rutte, nemecká kancelárka Angela Merkelová, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas druhého dňa summitu EÚ v Bruseli 18. júla 2020.
Foto: TASR/AP

Májový návrh Európskej komisie, ktorý vychádzal zo spoločnej nemecko-francúzskej iniciatívy, predpokladal prerozdelenie nevratných grantov do výšky 500 miliárd eur a na pôžičky malo ísť zvyšných 250 miliárd eur. Už pred samitom bolo jasné, že sa tento pomer bude meniť viac v prospech pôžičiek, ale nikto nerátal s takým obrovským "prepadom" grantov, ako navrhuje skupina F4.

Predseda Európskej rady Charles Michel predstavil v sobotu nový návrh, v ktorom sa by granty znížili o 50 miliárd na 450 miliárd eur a objem pôžičiek by sa zvýšil z 250 na 300 miliárd eur.

Oneskorenie nedeľňajšieho cyklu rokovaní, ktoré sa mali pôvodne začať o 12.00 h SELČ, je zdôvodnené sériou konzultácií v užšom formáte. Michel podobne ako v sobotu aj v nedeľu zorganizoval rokovania severských šetrných krajín s južnými členmi EÚ.

Stretol sa aj s lídrami troch baltských krajín i s premiérmi krajín Vyšehradskej štvorky (V4), oznámil na Twitteri Leyt. Michelovou snahou je podľa Politica ubezpečiť sa, že všetci lídri majú snahu pokračovať v rokovaniach a dospieť ku konsenzu ešte počas tohto samitu.

Týždenník Politico s odkazom na nemenované diplomatické zdroje spresnil, že hlavy vlád a štátov Únie sú ochotné dosiahnuť kompromisy v hlavných sporných otázkach, ako sú veľkosť dlhodobého rozpočtu, správa fondu na obnovu a odolnosť a prepojenie pravidiel právneho štátu s rozpočtom a plánom obnovy.