Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slovenských obchodníkov by vojna nemala priamo postihnúť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hotových potravinárskych alebo drogistických výrobkov z Ruska či Ukrajiny je podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) iba minimum.

Bratislava 24. februára (TASR) - Samotných obchodníkov by vojna nemala priamo postihnúť, keďže skladbu produktov majú diverzifikovanú. Uviedol to pre TASR Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), v reakcii na rusko-ukrajinský konflikt.

Hotových potravinárskych alebo drogistických výrobkov z Ruska či Ukrajiny je podľa neho iba minimum. "Otázne je, ako to môže ovplyvniť samotných producentov, nielen slovenských, ale všetkých v rámci jednotného európskeho trhu, čo sa týka vstupných komodít do výrobkov," upozornil.

"V prípade rastu cien alebo slabšej dostupnosti vstupných komodít, najmä energií, by sme tak nepriamo mohli tento konflikt pocítiť všetci, keďže to môže mať vplyv následne aj na prehĺbenie súčasnej inflácie v rámci celej Európy," dodal predseda SAMO.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.