Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Samsung oznámil masívne investície do polovodičov a iných technológií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konglomerát s dcérskymi firmami Samsung Biologics a Samsung Bioepis výrazne investuje aj do biofarmaceutických liekov.

Soul 24. mája (TASR) – Juhokórejská skupina Samsung v utorok predstavila masívny investičný plán vo výške 450 biliónov wonov (334,77 miliardy eur) v nasledujúcich piatich rokoch, aby urýchlila svoj rast v oblasti polovodičov, biofarmaceutických a iných technológií novej generácie. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Táto suma predstavuje nárast o viac ako tretinu v porovnaní s investíciami v uplynulých piatich rokoch a mala by pomôcť Samsungu podporiť dlhodobý rast v strategických oblastiach, ako je sektor čipov. Investície do biofarmaceutického sektora by mali zabezpečiť, aby bol taký úspešný ako biznis s čipmi.

Technologický gigant je najväčším juhokórejským konglomerátom a jeho celkový obrat zodpovedá pätine národného hrubého domáceho produktu (HDP).

Investičný plán má priniesť "dlhodobý rast v strategických podnikoch a posilniť globálny ekosystém kľúčových technológií", uviedol Samsung vo vyhlásení.

Investície prinesú tiež 80.000 nových pracovných miest do roku 2026 "predovšetkým v kľúčových divíziách vrátane výroby polovodičov a biofarmaceutík" a ďalší pokrok pri masovej výrobe mikročipov novej generácie.

Konglomerát s dcérskymi firmami Samsung Biologics a Samsung Bioepis výrazne investuje aj do biofarmaceutických liekov.

Zo 450 biliónov KRW, ktoré Samsung plánuje minúť v priebehu nasledujúcich piatich rokov, investuje 360 miliárd KRW v Južnej Kórei.

Oznámenie prichádza po tom, ako americký prezident Joe Biden minulý týždeň navštívil obrovskú továreň na výrobu polovodičov Samsung Electronics v Južnej Kórei, pričom poukázal na úlohu Samsungu pri zabezpečovaní globálnych dodávok mikročipov.

Samsung zamestnáva približne 20.000 ľudí v Spojených štátoch a stavia tam nový závod na výrobu polovodičov v Texase. Jeho otvorenie je naplánované na rok 2024.

(1 EUR = 1344,19 KRW)