Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Samsung rokuje o zvýšení cien čipov až o 20 %

Samsung Foto: TASR/AP

Tento krok je súčasťou tlaku v celom odvetví na zvýšenie cien, aby pokryli rastúce náklady na materiál a logistiku.

Soul 13. mája (TASR) – Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics rokuje s klientmi o zvýšení cien pri zmluvnej výrobe čipov až o 20 % v tomto roku. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Tento krok je súčasťou tlaku v celom odvetví na zvýšenie cien, aby pokryli rastúce náklady na materiál a logistiku, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené s touto záležitosťou.

Samsung sa k správe nevyjadril.

Samsung Electronics je po Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) druhým najväčším zmluvným výrobcom čipov na svete.

Taiwanský výrobca TSMC predpovedal až 37-percentný skok v predaji v aktuálnom 2. štvrťroku. Upozornil pritom, že kapacita výroby čipov zostane tento rok nízka, a to uprostred globálnej krízy s nedostatkom čipov, ktorá zaplnila knihy objednávok a umožnila výrobcom účtovať si prémiové ceny.

Spoločnosť Samsung vo vyhlásení o zisku koncom apríla uviedla, že dopyt veľkých zákazníkov po zmluvnej výrobe čipov bol vyšší ako jeho dostupná kapacita a očakáva, že nedostatok dodávok bude pokračovať.