Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Samsung vo Voderadoch reguluje výskyt hraboša pomocou dravcov

Na archívnej snímke hraboš poľný. Foto: TASR – Martin Palkovič

Premnožená populácia hraboša poľného začala sťahovať k výrobným halám.

Voderady 12. decembra (TASR) – Spoločnosť Samsung Display Slovakia vo Voderadoch pri Trnave, ktorej areál susedí s poľami, sa rozhodla zasiahnuť proti hrabošovi poľnému. Jeho premnožená populácia sa začala sťahovať k výrobným halám. Spoločnosť namiesto použitia chemických prostriedkov oslovila podľa Romana Slobodníka z Ochrany dravcov na Slovensku (ODnS) odborníkov na reguláciu početnosti využiť dravce a sovy.

"Problém s hrabošom sme mali od tohtoročnej jari, v lete bol jeho výskyt enormný. Na niektorých miestach bola nora na nore a okrem estetického aspektu to mohlo znamenať aj hygienické riziká. Pri riešení problému nám nepomohli ani tzv. staničky proti hlodavcom, situácia sa stále zhoršovala," uviedla Adela Lukačová zo spoločnosti Samsung Display Slovakia .

Slobodník informoval, že spoločnosť ODnS oslovila na základe predošlých skúseností s uplatňovaním princípov tzv. biologickej ochrany pri znižovaní početnosti poľnohospodárskych škodcov. "Po obhliadke sme zistili, že hraboš je v areáli naozaj extrémne početný. Situáciu bolo potrebné riešiť čím skôr, aby sa populácia hraboša redukovala pôsobením dravcov a sov ešte v jesennom období. Cieľom je znížiť reprodukčný potenciál druhu na jar," uviedol.

Do areálu a jeho susedstva pribudlo 40 hniezdnych príležitostí pre sokola myšiara a myšiarku ušatú (búdky a podložky), búdka pre kuvika a tiež 10 búdok pre drobné spevavce, ako sú sýkorky či vrabce. Keďže lokalita nemá dostatok vhodných vetrolamov a stromov, ochranári zvolili pomerne inovatívny prístup - pri inštalácii búdok využili aj stĺpy osvetlenia areálu. Pre jednoduchší lov hlodavcov bolo v areáli inštalovaných aj 30 drevených konštrukcií v tvare písmena T, ktoré vtáctvu umožňujú striehnuť na korisť alebo odpočívať. Ihneď po umiestnení prejavili o tieto miesta dravé vtáky záujem. Investovaním do biologickej ochrany si spoločnosť Samsung zabezpečila dlhodobú a samoregulačnú ochranu areálu a budov.

"Veríme, že sokolom a myšiarkam a tiež menším operencom sa tieto miesta zapáčia a vznikne tu priestor na život. Redukovaním počtu hrabošov pomôžeme nielen priamo v areáli. Opatrenia budú slúžiť aj ako zníženie negatívneho vplyvu hlodavca po tom, ako sa opäť presunie na okolité polia v období pestovania plodín," uviedol Marek Gális z ODnS.