Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Šancu na zamestnanie majú aj ľudia nad 50 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počet zdravých a aktívnych starších ľudí rastie a predstavuje významný zdroj pre trh práce, ktorý je potrebné adekvátne využiť.

Bratislava 5. júna (TASR) - Ku koncu apríla 2014 bolo v evidencii úradov práce 96.712 uchádzačov o zamestnanie starších ako 50 rokov, čo tvorilo až 24,8 % všetkých osôb v evidencii. V roku 2004 bolo nezamestnaných v tejto vekovej kategórii 75.286, čo tvorilo ani nie 20 % podiel. Počet zdravých a aktívnych starších ľudí rastie a predstavuje významný zdroj pre trh práce, ktorý je potrebné adekvátne využiť.

„Osoby po päťdesiatke to na trhu práce nemajú ľahké. Patria medzi znevýhodnené skupiny. Zamestnávateľom pritom ponúkajú skúsenosti, rozvahu, zodpovednosť a tiež väčšiu vďaku za pracovnú príležitosť“, hovorí analytik spoločnosti TREXIMA Bratislava Jozef Krabáč.

Podľa jeho slov, ich slabšou stránkou je jazyková vybavenosť, počítačové zručnosti, flexibilita v myslení, „akčnosť“ či fyzická kondícia. Netreba však zabudnúť na vekové vyváženie tímu a následný prenos vedomostí zo skúsených na mladších zamestnancov a starší jednoznačne vo firmách miesto majú.

Veľká časť osôb vo vyššom veku je skeptická v súvislosti so svojou novou prácou. Existujú však pozície, ktoré im sú vyslovene „šité na mieru“. Ukázali to údaje výskumno-štatistickej spoločnosti TREXIMA Bratislava. Podľa údajov Informačného systému o cene práce ISCP (MPSVR SR 1-04) dosahujú osoby staršie ako 50 rokov najvyšší podiel na prijatých zamestnancoch okrem iných aj v oblastiach ako je ochrana pred povodňami, pestovanie poľných plodín a zeleniny, vinohradníctvo, stavebníctvo, doprava, obchod, ale aj učiteľ konzervatória, lektor vysokej školy a pod.

„Ide prevažne o nižšie kvalifikované pozície, v mnohých prípadoch aj s nižším mzdovým ohodnotením, ktoré nie sú pre mladšie vekové ročníky atraktívne. Nájdu sa tam však aj pozície s nadpriemerným ohodnotením. Na daných pozíciách sa v súčasnosti evidujú voľné pracovné miesta na mnohých pracovných portáloch.