Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Sankcie EÚ proti Rusku zasiahli svetového producenta diamantov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

EÚ už zakázala od 1. januára dovoz, nákup alebo transfer ruských nepriemyselných prírodných a syntetických diamantov a diamantových šperkov.

Brusel 3. januára (TASR) - Európska únia (EÚ) uvalila v stredu sankcie na najväčšieho svetového producenta diamantov, ruskú spoločnosť Alrosa a jej generálneho riaditeľa v rámci sankcií proti Moskve za vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Spoločnosť Alrosa sa podieľa zhruba 90 % na ruskej produkcii diamantov. Jej generálnym riaditeľom je Pavel Marinjičev. Podľa EÚ táto spoločnosť "predstavuje dôležitú súčasť hospodárskeho sektora, ktorý Moskve poskytuje značné príjmy".

Sankcie znamenajú, že aktíva Alrosy v Európe budú zmrazené a občania a firmy v EÚ budú mať zakázané sprístupňovať ruskej spoločnosti finančné prostriedky. Marinjičev, ktorý bol vymenovaný za generálneho riaditeľa vlani v máji na tri roky, čelí tiež zákazu cestovania do Európy.

EÚ už zakázala od 1. januára dovoz, nákup alebo transfer ruských nepriemyselných prírodných a syntetických diamantov a diamantových šperkov. Opatrenie sa vzťahuje na diamanty s pôvodom v Rusku, vyvážané z Ruska, prevážané cez Rusko a ruské diamanty spracované inde.

"Európska rada potvrdila neochvejný záväzok EÚ pokračovať v podpore Ukrajiny a jej ľudu tak dlho, ako to bude potrebné," uvádza sa vo vyhlásení.

Európsky blok už uvalil sankcie takmer na 1950 ľudí a subjektov, ktorými sú často spoločnosti, banky alebo vládne agentúry, za "akcie podkopávajúce alebo ohrozujúce územnú celistvosť, suverenitu a nezávislosť Ukrajiny".