Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

SAOPP chce upraviť zákon o povinnom zmluvnom poistení

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K zásadným návrhom SAOPP zaradila rozšírenie nárokov poškodených z PZP a ich zosúladenie s európskymi smernicami a rozhodnutiami súdneho dvora EÚ.

Bratislava 20. júla (TASR) - Slovenská asociácia na ochranu práv poškodených (SAOPP) by chcela cez hromadnú pripomienku upraviť návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP), ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Aktuálny návrh z dielne Ministerstva financií (MF) SR podľa SAOPP neposilňuje práva vodičov, poistených a poškodených, ale naopak, zvýhodňuje pozíciu poisťovní, uviedla asociácia.

"Aktuálne navrhovaná zmena z dielne predkladateľa (MF SR) v mnohom nezodpovedá európskym smerniciam, európskej judikatúre a neposilňuje práva vodičov, poistených a poškodených," zdôraznila SAOPP. Zmena podľa asociácie môže mať dlhodobý vplyv na všetkých motoristov a účastníkov premávky.

SAOPP pripravila návrhy, ktoré implementujú platné európske smernice, slovenskú judikatúru, vrátane rozhodnutí Ústavného súdu v prospech poškodených a vodičov.

K zásadným návrhom SAOPP zaradila rozšírenie nárokov poškodených z PZP a ich zosúladenie s európskymi smernicami a rozhodnutiami súdneho dvora EÚ. Návrhy by zároveň mali zvýšiť ochranu poistených vodičov pred regresmi zo strany poisťovní či posilnenie pozície poškodených voči poisťovniam pri získaní poistného plnenia. Súčasťou hromadnej pripomienky sú aj zmeny vedúce k zníženiu počtu nepoistených vozidiel a zavedenie sankcií pre neplatičov, či zavedenie možnosti elektronickej komunikácie pre určené prípady.

Pripomienkové konanie sa končí v piatok 21. júla.