Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Bielorusko ponúka podnikateľom možnosť preniknúť na trh colnej únie

Foto: TASR

Vysoký potenciál je aj pri zavádzaní moderných technológií do poľnohospodárstva, potravinárstva, strojárstva, ale aj energetiky.

Bratislava 5. júna (TASR) – Podnikatelia z oblasti strojárstva, energetiky, poľnohospodárstva a cestovného ruchu sa tento týždeň (2. - 4. 6.) zúčastnili na úspešnej misii v bieloruskom Minsku.

Zorganizovala ju Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR a Veľvyslanectvom SR v Bielorusku. Zúčastnilo sa na nej 53 podnikateľov zo Slovenska.

"SARIO zabezpečilo pre podnikateľov počas podnikateľského fóra prednášky a konzultácie s miestnymi odborníkmi o možnostiach privatizácie, tendroch v colnej únii a perspektívnych možnostiach podnikania v Bielorusku," priblížil hovorca SARIO Richard Dírer.

Najväčší úspech prinieslo podnikateľské fórum, na ktorom jedna slovenská spoločnosť počas piatich rokovaní podpísala tri kontrakty. Zároveň dve slovenské spoločnosti získali vďaka asistencii SARIO elektronický podpis, na základe ktorého sa môžu zúčastniť na tendroch v Bielorusku.

Krajina ponúka rôzne možnosti. Jednou z nich je napríklad možnosť preniknúť na trh colnej únie cez Bielorusko.

"SARIO môže asistovať pri získavaní elektronického podpisu, ktorý je nevyhnutný pri veľkej časti tendrov v colnej únii. Obrovský priestor je v Bielorusku pre slovenské spoločnosti z oblasti stavebníctva. Veľké štátne podniky sú pripravené zapojiť slovenské subjekty do subdodávok v prípade, že budú vedieť pomôcť pri spolufinancovaní developérskych projektov," povedal Dírer. Vysoký potenciál je aj pri zavádzaní moderných technológií do poľnohospodárstva, potravinárstva, strojárstva, ale aj energetiky.