Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

SARIO ukázalo firmám v SR možnosti spolupráce vo vesmírnom sektore

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európsky vesmírny priemysel zamestnáva viac než 230.000 pracovníkov a už v roku 2017 vytváral pridanú hodnotu odhadovanú na 53 až 62 miliárd eur.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Približne 50 zástupcov firiem sa zúčastnilo na pracovnom stretnutí organizovanom Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) venovanému možnostiam práce pre vesmírny sektor. Viaceré spoločnosti o vstupe do sektora a nad realizáciou prvých projektov reálne uvažujú, informoval v stredu Michal Brichta z Odboru investičných projektov SARIO.

"Počas dvoch panelových diskusií mali možnosť vypočuť si príbehy slovenských podnikateľov, ktorí úspešne diverzifikovali portfólio svojich produktov a služieb smerom k vesmírnemu sektoru a inšpirovať sa tiež efektívnou spoluprácou slovenských firiem a výskumných inštitúcií," uviedol Brichta. ESA priblížila jej hlavné aktivity a aktuálny stav spolupráce so Slovenskom, ale aj možnosti vesmírnej oblasti pre slovenské spoločnosti.

Európsky vesmírny priemysel zamestnáva viac než 230.000 pracovníkov a už v roku 2017 vytváral pridanú hodnotu odhadovanú na 53 až 62 miliárd eur. Tržby sektora aj počet zamestnancov každým rokom rastú. Mení sa zároveň aj celkový charakter sektora. Kým v minulosti bol výhradnou doménou štátnych projektov a veľkých korporácií, dnes sú dôležitou súčasťou jeho dodávateľskej siete aj malé a stredné podniky.