Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

SARIO: Vesmírny a letecký priemysel láka stále viac slovenských firiem

Južná Kórea vypustila do vesmíru svoj prvý vojenský komunikačný satelit. Na obežnú dráhu okolo Zeme ho vyniesla raketa americkej spoločnosti SpaceX. Nosná raketa Falcon 9 s juhokórejskou družicou odštartovala 20. júla 2020 z Mysu Canaveral na Floride. Foto: TASR/AP

Slovak Space Tech Day otvorili generálny riaditeľ agentúry SARIO Róbert Šimončič a výkonný riaditeľ Agentúry pre európsky globálny systém satelitnej navigácie (GSA) Pascal Claudel.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Vesmírny a letecký priemysel láka stále viac slovenských firiem. Informovala o tom Renáta Pozdechová z odboru marketingovej komunikácie Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Slovensko bolo podľa nej 10. septembra centrom vesmírneho a leteckého priemyslu. SARIO pripravila dve podujatia zamerané na podporu diverzifikácie slovenských firiem smerom k vysokotechnologickým sektorom - Slovak Space Tech Day a Slovak Aviation Industry Day, na ktorých vystúpili predstavitelia významných inštitúcií a spoločností, ako aj svetové mená z týchto sektorov.

Na rozdiel od prvého ročníka, ktorý sa uskutočnil v júni 2019 v Košiciach, sa tohtoročný druhý ročník Slovak Space Tech Day uskutočnil v online podobe a prilákal viac ako stovku predstaviteľov vesmírneho priemyslu a výskumnej sféry.

Slovak Space Tech Day otvorili generálny riaditeľ agentúry SARIO Róbert Šimončič a výkonný riaditeľ Agentúry pre európsky globálny systém satelitnej navigácie (GSA) Pascal Claudel. Na úvod mali účastníci možnosť spoznať nielen prostredie a aktuálnu situáciu vesmírneho priemyslu na Slovensku, ale aj jeho možnosti v rámci európskeho vesmírneho ekosystému.

Medzi významných vystupujúcich patrili generálny tajomník ASD Eurospace (európskej asociácie vesmírnych firiem) Olivier Lemaitre, ako aj Pete Worden, predseda Breakthrough Prize Foundation a bývalý riaditeľ NASA Ames Research Center.

Záver podujatia bol venovaný najmä aktuálnym trendom vesmírneho priemyslu a diskutovali počas neho zástupcovia Airbus Group, slovenskej spoločnosti M2M Solutions a konzultačnej skupiny PwC. Ako sa zhodli vystupujúci, "vesmír už dávno nie je iba exkluzívnym klubom pre bohatých", ale naopak, aplikácia širokého spektra technológií láka čoraz viac aktérov z iných relevantných odvetví, akými sú napr. informačné a telekomunikačné technológie, výroba inovatívnych materiálov a mnohé iné.

Popri tohtoročnom Slovak Space tech Day sa uskutočnil aj prvý ročník Slovak Aviation Industry Day, ktorý sa sústredil najmä na také oblasti, ako je výroba lietadiel a komponentov, softvérové riešenia a inovácie v leteckej doprave. Predmetom diskusie bol aj aktuálny stav leteckého priemyslu, ktorý momentálne nie je priaznivý pre letecké spoločnosti ani svetových výrobcov lietadiel a ich dodávateľskú sieť.