Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SARIO zaznamenala štvornásobný nárast objemu investičných projektov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

SARIO je známa najmä v súvislosti s príchodom viac ako 630 investičných projektov na Slovensko.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) vlani zaznamenala významné medziročné zvýšenia sledovaných ukazovateľov v nových investičných projektoch. Okrem iného sa medziročne zdvojnásobil počet novovytvorených pracovných miest či štvornásobne vzrástol objem nových investičných projektov, informovala Renáta Pozdechová z marketingového odboru agentúry. SARIO v roku 2022 predstavila prostredníctvom veľtrhov a podnikateľských misií v 29 krajinách sveta takmer 500 slovenských firiem.

"O 70 % narástol objem investícií s vyššou pridanou hodnotou a o 76 % počet nových pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou," spresnila Pozdechová. SARIO je známa najmä v súvislosti s príchodom viac ako 630 investičných projektov na Slovensko. Zatiaľ posledným veľkým projektom bola investícia Volvo Cars, ktorá má na východné Slovensko priniesť 3300 nových pracovných miest v závode na výrobu prémiových elektrických SUV vozidiel.

Agentúra pripomenula, že okrem prílevu zahraničných investícií na Slovensko zároveň podporuje exportný potenciál slovenských firiem a zabezpečuje ich prezentáciu v zahraničí prostredníctvom organizovania podnikateľských misií, kooperačných podujatí a národných stánkov Slovenskej republiky na veľtrhoch a výstavách. V roku 2022 sa agentúre SARIO podarilo prostredníctvom podnikateľských misií a veľtrhov predstaviť takmer 500 slovenských firiem až v 29 krajinách sveta.

Slovenské firmy sa už aj v tomto roku prostredníctvom SARIO prezentovali v rámci národných stánkov na veľtrhoch v Dubaji, Lyone či rokovali s desiatkami globálnych firiem počas realizovaných obchodných fór. V nasledujúcich mesiacoch sú v príprave slovenské národné stánky na veľtrhoch v Hannoveri, Mníchove, Paríži, Kolíne nad Rýnom a v Brne. "Okrem toho SARIO momentálne pracuje na podnikateľských misiách do Indie, Taiwanu, Vietnamu, Nemecka, Ománu, Saudskej Arábie, Čiernej Hory a na Island. Navyše chystá na 10. mája 2023 v Bratislave networkingové biznis fórum International Business Day 2023," dodala Pozdechová.