Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SaS čaká na celé písomné znenie Matovičovej daňovo-odvodovej reformy

Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie 14. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

"Počkáme si na celé písomné znenie daňovo-odvodovej reformy, následne budeme náš postoj komunikovať s ministrom financií a až potom sa vyjadríme verejne," povedal hovorca SAS Ondrej Šprlák.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu (14. 11.) poobede začal s predstavovaním svojej daňovo-odvodovej reformu, ktorú nazval revolúciou. Išlo zatiaľ len o prvú časť, týkala sa podpory rodín s deťmi. Koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa zatiaľ k prvej časti verejne vyjadrovať nechce, čaká na celé písomné znenie a o svojom postoji chcú liberáli najskôr povedať samotnému Matovičovi. Pre TASR to v reakcii uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák.

"Počkáme si na celé písomné znenie daňovo-odvodovej reformy, následne budeme náš postoj komunikovať s ministrom financií a až potom sa vyjadríme verejne. Reformu si každopádne prediskutuje náš ekonomický tím pod vedením Mariána Viskupiča," odpovedal Šprlák na žiadosť TASR o reakciu.

V nedeľu predstavil Matovič prvú z troch častí daňovo-odvodovej reformy. Spočívala vo zvyšovaní niektorých rodinných príspevkov pre rodiny s deťmi - prídavku na dieťa, daňového bonusu, príspevku na krúžky a doučovanie a rekreačného bonusu. Príspevky sa odvíjajú od toho, či ide o pracujúcich alebo nepracujúcich rodičov. Pri rodine, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, tieto opatrenia dokopy dajú 200 eur na dieťa mesačne, pri nepracujúcich rodičoch 100 eur.

Matovič zároveň vysvetlil, z čoho sa majú prorodinné opatrenia financovať. Dokopy totiž majú zaťažiť verejné financie o 1,2 miliardy eur navyše. Na financovanie má slúžiť napríklad milionárska daň 0,1 % ročne z majetku nad jeden milión eur. Medzi ďalšie opatrenia financujúce reformu minister zaradil napríklad zníženie zamestnancov verejnej správy o dve percentá či zníženie výdavkov na zbrojenie. V návrhu figuruje aj nižší rast podielových daní o 200 miliónov eur. Voči tomu sa už postavili samosprávy, ktoré tým pádom budú o tieto peniaze ukrátené.