Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SaS: Človek Bödörovcov získal štedré agrodotácie, umožnila to Matečná

Lucia Ďuriš-Nicholsonová, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Lucia Ďuriš Nicholsonová priblížila, že Róbert Ďurica je agropodnikateľ, ktorý sa pozná ako s Bödörovcami, tak aj s exministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom.

Bratislava 15. mája (TASR) - Róbert Ďurica, človek z okolia majiteľa bezpečnostnej služby Bonul Miroslava Bödöra, z medializovanej kauzy vysokých agrodotácií v obci Babindol, získal štedré dotácie. Umožnila mu to súčasná šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS). Tvrdí to Lucia Ďuriš Nicholsonová, podpredsedníčka Národnej rady (NR) SR za SaS a tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Ďuriš Nicholsonová priblížila, že Róbert Ďurica je agropodnikateľ, ktorý sa pozná ako s Bödörovcami, tak aj s exministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom. "Nám sa podarilo odkryť, ako sa mu podarilo dostať cez jeho firmu k miliónovej dotácii od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Tento človek, ktorý je mediálne vo viacerých prípadoch spájaný s Bödörovcami, s Jahnátkom a samozrejme so stranou Smer-SD," povedala Ďuriš Nicholsonová.

S Ďuricovou firmou Roja - Slovensko, s.r.o., podľa nej podpísal Slovenský pozemkový fond (SPF) zmluvu, a potom viacero dodatkov k nej, aby mu fond "prihral pôdu" v správe SPF. "Takto sa stalo, že firma Roja - Slovensko sa dopracovala celkom k 294 hektárom (ha) pôdy, prevažne ornej pôdy.

"Bolo to samozrejme za vedenia Gabriely Matečnej, keď ako nominantka strany Smer-SD pôsobila ako generálna riaditeľka SPF. Pôvodnú zmluvu podpísala (Matečná) s firmou Roja - Slovensko v novembri 2013, kedy prenajala pôdu pánovi Ďuricovi s rozlohou 105 ha, z toho 52 ha sa nachádzalo v katastri obce Babindol. Pani Matečná podpísala dodatok k tejto zmluve v decembri 2013, čím výmeru prenajatej ornej pôdy zvýšila o takmer 37 ha. V marci 2015 podpísala Gabriela Matečná k zmluve ďalší dodatok, ktorým navýšila celkovú výmeru pôdy o takmer 150 ha. Existuje ďalší dodatok z decembra 2016, podpísaný už Matečnej nástupcom - pánom Hačkom," povedala podpredsedníčka NR SR.

Celkom sa podľa Ďuriš Nicholsonovej Roja - Slovensko, s.r.o., dostala k takmer 295 ha ornej pôdy. "Podnikateľ, ktorý sa dostane k pôde, samozrejme, požiada o dotáciu z PPA. Takto to urobil aj pán Ďurica s firmou Roja - Slovensko, s.r.o. Dostali dotáciu z PPA, ktorá tvorila takmer 1 milión eur. Dostali ju na výstavbu novej maštale, na hnojisko so žumpou a na silážny žľab," informovala.

Pripomenula, že o Ďuricovi písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. "Písal o ňom v článku, kde hovoril okrem iného o hoteli Zlatý kľúčik, o Bödörovcoch a o rôznych ľuďoch, ktorí sa pohybovali v okolí Bödörovcov, cez ktorých sa k hotelu Zlatý kľúčik dostali rôzne dotácie vo vysokých čiastkach," dodala Ďuriš Nicholsonová.