Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SaS: Marek Kaňka musí byť odvolaný z funkcie šéfa Tiposu

Marek Kaňka, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s. Foto: Andrej Hrušovský

Predseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) považuje za dôležité, aby ministerstvo financií vyvrátilo akékoľvek pochybnosti.

Bratislava 13. júna (TASR) – Koaličná SaS považuje za principiálne, aby bol obvinený Marek Kaňka odvolaný z funkcie generálneho riaditeľa štátnej lotériovej spoločnosti Tipos. V pondelok to uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák.

"Padni, komu padni, musí byť zásada bez ohľadu na nomináciu. Minister financií preto musí konať a šéfa Tiposu okamžite odvolať. Osobne som očakával, že sa to stane automaticky po obvinení Mareka Kaňku. Zotrvávanie tohto človeka na svojej pozícii určite neprispieva k dôvere občanov voči štátu," uviedol predseda SaS Richard Sulík s tým, že keď presne pred rokom prišlo k obvineniu podpredsedu MH Manažment Andreja Holáka, tak ho odvolal, hoci mu nakoniec bolo obvinenie zrušené.

Predseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) považuje za dôležité, aby ministerstvo financií vyvrátilo akékoľvek pochybnosti. "Obvinenie šéfa Tiposu v súvislosti s daňovými podvodmi vrhá zlé svetlo nielen na samotný Tipos, ale aj na ministerstvo financií," dodal Viskupič.

Či bude Kaňka zo svojho postu odvolaný, zatiaľ nie je z reakcie ministerstva financií jasné. "Ministerstvo financií SR sa situáciou zaoberá a v súčasnosti zvažuje ďalší postup," reagoval na výzvu SaS rezort Igora Matoviča (OĽANO).

Kaňku obvinila minulý týždeň Národná kriminálna polícia (NAKA) spolu s ďalšími 24 osobami a šiestimi firmami pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti. Obvinenie vo štvrtok 9. júna potvrdila spoločnosť Tipos s tým, že Kaňka voči nemu podal sťažnosť.