Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SaS: Oceňujeme, že vláda prevzala pri uhlí naše návrhy

SaS, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Liberáli zdôrazňujú, že z premeny hornej Nitry musia v prvom rade mať úžitok jej obyvatelia a aj baníci, a nie majitelia baní.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Roky úsilia strany SaS o premenu hornej Nitry na miesto, kde sa oplatí pracovať, podnikať aj žiť, konečne prinášajú výsledky. Uviedla to opozičná SaS v reakcii na vládou schválený materiál o transformácii ťažby uhlia na hornej Nitre.

Liberáli oceňujú, že všetky návrhy, ktoré ako strana dlhodobo prezentovali a ponúkali, sa stali súčasťou vládneho materiálu o transformácii tohto uhoľného regiónu. "Prečo však vláda dva roky čakala? Zbytočne sme stratili čas. Dúfame, že už nepríde k žiadnym ďalším zaváhaniam, pretože si to ľudia nezaslúžia," povedal poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Karol Galek.

Galek zároveň pripomenul, že súčasťou vládneho materiálu je všetko, čo SaS dva roky presadzovala a o čom hovorila. Či už sú to využitie eurofondov, železničné a cestné spojenia, ako aj ukončenie dotovania elektriny vyrobenej z domáceho uhlia v roku 2023. Vláda tiež pochopila, že baníkom treba dať možnosť rekvalifikovať sa.

"Čo nás teší najviac, budú príležitosti na rozvoj turizmu, lebo v Prievidzi a okolí je toho veľa, čo treba vidieť. Minister hospodárstva si osvojil naše tvrdenie, že pokiaľ si Hornonitrianske bane Prievidza nájdu iného odberateľa svojho uhlia a dokážu prežiť aj bez dotácií, nikto im v ďalšom podnikaní brániť nebude," doplnil Galek.

Podľa poslankyne NR SR za SaS Anny Zemanovej sa nesmie zabúdať ani na poškodzovanie životného prostredia a znečisťovanie rieky Nitra. "Musia sa dodržiavať všetky bezpečnostné predpisy, aby sa už nikdy viac nezopakoval škandalózny pokus na zdraví ľudí z roku 2016 a ani banské nešťastie, pri ktorom v roku 2009 zahynulo 20 baníkov," uviedla Zemanová.

Liberáli zdôrazňujú, že z premeny hornej Nitry musia v prvom rade mať úžitok jej obyvatelia a aj baníci, a nie majitelia baní. Je preto podľa nich správne, že sa ich projektmi, cez ktoré si opäť chceli vraj iba ukrojiť veľký kus koláča, vláda napokon nezaoberala. "Aj toto je dobrá, priam vianočná správa pre všetkých Hornonitranov, pretože život po uhlí existuje a bude ešte lepší ako ten doterajší," uzavrela Zemanová.

Vláda sa postavila za uhlie, zdravie ľudí a životné prostredie je druhoradé, a to v dňoch, keď je ochrana klímy a ovzdušia v centre pozornosti na Slovensku, ale aj vo svete. Uviedlo to v reakcii na schválenie materiálu mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS).

Slovenská vláda však podľa PS ochraňuje záujmy uhoľnej loby, a nie občanov Slovenska. Nevyužila príležitosť jasne rozhodnúť a uložiť ministrovi životného prostredia navrhnúť odpis zásob uhlia na Slovensku najneskôr od roku 2023.

"Tým mohla naštartovať deklarovanú transformáciu na nízkouhlíkovú ekonomiku. Ochránila by zdravie a životné prostredie a podporila by prípravu Slovenska na budúcnosť. Ako potvrdili vedci v poslednej správe IPCC, ak sa chceme vyhnúť klimatickej katastrofe musíme konať teraz, pretože čoskoro bude neskoro," dodal Martin Hojsík, člen predsedníctva PS a jeho expert pre životné prostredie.

Progresívne Slovensko bude preto ďalej na slovenskej aj európskej úrovni presadzovať nielen čo najskoršie ukončenie ťažby uhlia, spravodlivú transformáciu uhoľných regiónov, ale aj zelený reštart krajiny. Zelené Slovensko je o rozvoji, ktorý prináša dôstojnú prácu a zdravé prostredie pre krajinu.

Z materiálu "Problematika transformácie regiónu horná Nitra v súvislosti s návrhom všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti dodávok elektriny" z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) a Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý v stredu schválila vláda, vyplýva, že tzv. všeobecný hospodársky záujem (VHZ) pri ťažbe domáceho uhlia by sa mal skončiť v roku 2023, teda nie v roku 2030, ako sa predpokladalo doteraz.

Odberatelia elektriny v súčasnosti prispievajú v rámci VHZ viac ako 100 miliónmi eur ročne. Rok 2023 podľa šéfa MH SR Petra Žigu (Smer-SD) však neznamená, že bane v SR prestanú ťažiť uhlie. "My hovoríme o tom, že štát prestane dotovať výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia. Pre bane to znamená, že sa budú musieť prispôsobiť trhovým podmienkam a budú si musieť hľadať klientov, ktorí nebudú mať dotované ceny uhlia, ale budú fungovať na princípe konkurencie," upozornil 19. novembra Žiga. Rok 2023 je podľa neho zároveň limitujúcim rokom pre modernizáciu uhoľnej Elektrárne Nováky (ENO), ktorá spaľuje dotované hornonitrianske uhlie.