Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

SaS odmietla daň zo sladených nápojov aj napriek niektorým ústupkom

Na snímke Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nová daň zo sladených nápojov podľa šéfa SaS nemala vzniknúť vôbec.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. mája (TASR) - Opozičná strana SaS odmietla podporiť návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov napriek tomu, že Ministerstvo financií (MF) SR zo zdanenia dodatočne vypustilo proteínové a jogurtové nápoje a dodatočne sa nebudú zdaňovať ani mliečne či dojčenské nápoje, nápoje na rastlinnej báze alebo nápoje na lekárske účely. Liberáli o tom informovali v stredu po tom, ako vláda návrh schválila a chystá sa ho predložiť do parlamentu.

"Sme radi, že ministerstvo financií vypustilo z pôvodného zámeru zdaňovať aj proteínové a jogurtové nápoje. Pre športovcov to je výrazný úspech," uviedol predseda strany Branislav Gröhling. Nová daň zo sladených nápojov však podľa šéfa SaS nemala vzniknúť vôbec. "Opäť raz na to doplatia všetci, pretože to v konečnom dôsledku predraží celkovú sumu nákupu. Vláda by mala začať výrazne šetriť na sebe a svojich výdavkoch a nezaťažovať občanov ďalšími vyššími daňami. Aj preto bude strana SaS hlasovať proti tejto dani," dodal Gröhling.

Vláda podľa SaS priznáva, že je nevyhnutné konsolidovať verejné financie. Problém podľa opozičnej strany však je, že sa tak deje na strane príjmov štátneho rozpočtu, a nie výdavkov. V súčasnosti je deficit na úrovni 4,8 miliardy eur a podľa liberálov sa vyvíja veľmi zle. Daň zo sladených nápojov má budúci rok priniesť do štátneho rozpočtu okolo 80 miliónov eur. "Ministerstvo financií by malo prísť nie s vyššími daňami, ale so skutočným súborom opatrení, ako konsolidovať 1,3 miliardy eur," doplnil podpredseda SaS Marián Viskupič.