Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SaS: Použiť eurofondy na energetickú krízu sme navrhovali už v apríli

Karol Galek. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Galek vníma vyhlásenia predstaviteľov hnutia OĽANO ako pochvalu pre Richarda Sulíka a jeho tím.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Opozičná strana SaS deklarovala, že na možnosť využitia nevyčerpaných fondov EÚ z programového obdobia 2014 - 2020 na riešenie energetickej krízy upozornila už na jar tohto roka. Informácie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) o tom, že Európska komisia podporila žiadosť Slovenska o zmenu využitia týchto prostriedkov, vnímajú predstavitelia strany ako pochvalu pre exministra hospodárstva a šéfa SaS Richarda Sulíka.

"V auguste som vládu informoval, že schémy pre podnikateľov dokončujeme a výška pomoci bude závisieť od finančných prostriedkov, ktoré budú k dispozícii zo štátneho rozpočtu alebo alternatívne aj z nevyčerpaných eurofondov," priblížil poslanec SaS Karol Galek s tým, že nebyť opakovanej iniciatívy zamestnancov Ministerstva hospodárstva (MH) SR, dnes už Slovensko nemá šancu tieto financie včas využiť.

SaS pripomenula, že Sulík takéto riešenie inicioval už v apríli tohto roku. Ako minister hospodárstva navrhol kompenzovať dôsledky energetickej krízy z nevyužitých eurofondov a požiadal ministerku investícií Veroniku Remišovú (Za ľudí), aby zistila možnosti na úrovni Európskej komisie. O tom podľa liberálov následne informovali aj ministerstvo financií a začali s prípravou schém štátnej pomoci.

Galek vníma vyhlásenia predstaviteľov hnutia OĽANO ako pochvalu pre Richarda Sulíka a jeho tím. "Vnímam pozitívne, že vláda pokračuje v našej agende, a verím, že rovnako to bude aj pri ďalších opatreniach v boji s energetickou krízou, ktoré sme pri odchode z ministerstva nechali rozrobené, pripravené a korektne sme ich odovzdali novému ministrovi hospodárstva," dodal bývalý štátny tajomník MH.

"Riešenia sa nerodia tým, že ich niekto navrhne, ale tým, že ich niekto vyrokuje. O presune nevyčerpaných eurofondov týždne rokovali naši diplomati zo Stáleho zastúpenia SR v Bruseli, tím na Úrade vlády SR a na ďalších rezortoch. Úsilie diplomatov sprevádzali taktiež pravidelné rokovania premiéra Eduarda Hegera s Ursulou von der Leyen a ďalšími predstaviteľmi EÚ," reagoval na vyjadrenia SaS tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.