Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

SaS pre platby pre poľnohospodárov zvoláva mimoriadny výbor

Na snímke Alojz Hlina (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Takáč v stredu za účasti generálneho riaditeľa PPA Humaja a podpredsedu SPPK Andreja Gajdoša informoval, že PPA 30. novembra spúšťa vyplácanie záloh na úrovni 50 % pri priamych platbách za rok 2023.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Opozícia pripravuje zvolanie mimoriadneho Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Podľa opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) je dôvodom zvolania informácia z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o spôsobe vyplácania priamych platieb poľnohospodárom.

"Platby sa poľnohospodárom doteraz vyplácali v zásade tak, že približne 90 % žiadateľov dostalo 100 % priamych platieb v decembri daného roku. Pre tento rok sa však podľa vyjadrení MPRV priame platby budú vyplácať tak, že približne 70 % žiadateľov dostane v decembri 50 % priamych platieb," vysvetlil poslanec za SaS a člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredia Alojz Hlina.

Toto rozhodnutie MPRV má podľa Hlinu podstatný vplyv na činnosť poľnohospodárov. "Chceme preto ako opoziční poslanci predvolať na výbor ministra (pôdohospodárstva) Richarda Takáča (Smer-SD), ako aj riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ondreja Humaja, aby nám obaja tieto skutočnosti dôsledne a náležite vysvetlili," dodal Hlina.

Takáč v stredu (29. 11.) za účasti generálneho riaditeľa PPA Humaja a podpredsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andreja Gajdoša informoval, že PPA 30. novembra spúšťa vyplácanie záloh na úrovni 50 % pri priamych platbách za rok 2023.