Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SaS: Rada Slovenského pozemkového fondu je od augusta nefunkčná

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Poľnohospodári sú podľa liberálov v patovej situácii.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Rada Slovenského pozemkového fondu (SPF) je nefunkčná od augusta, nemôže prerokovať, schvaľovať žiadne nájomné zmluvy. Poľnohospodári sú v patovej situácii. Vo štvrtok na brífingu to uviedla poslankyňa za opozičnú stranu SaS Anna Zemanová po rokovaní Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Dodala, že podpredsedníčka vlády a šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) a členovia vlády museli vedieť, že Rade končí riadne funkčné obdobie.

Do dnešného dňa nebol podľa nej podaný náhradný nominačný návrh. „Šiestich členov rady SPF schvaľuje vláda SR a piati sú zastúpení pomerne k politickému zastúpeniu v parlamente,“ pokračovala s tým, že septembrová schôdza Národnej rady SR je zvolaná. “Niektoré nájomné zmluvy sú problematické a konfliktné. Tak si myslím, že si vymysleli takúto obštrukciu, aby sa k niektorým nájomným zmluvám nemohli vyjadriť,“ dodala. Spomenula júnový poslanecký prieskum v SPF, kde sa hovorilo o tom, že Rada bude končiť a aj o zverejňovaní nájomných zmlúv a informácií o žiadateľoch.

Jej poslanecký kolega Radoslav Pavelka (SaS) doplnil, že na výbore nebola takáto informácia podaná, a obaja sa pýtajú, prečo sa mesiac po ukončení volebného obdobia Rady SPF (3.8.) s tým nič nerobí. Obaja poslanci sú členmi uvedeného výboru.

Poslankyňa Zemanová povedala, že apelujú na vládu a ministerku Matečnú, aby konali. Pavelka avizoval, že túto svoju iniciatívu zaradia na rokovanie Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na budúci týždeň.

Predseda výboru Peter Antal (Most-Híd) v reakcii pre médiá uviedol, že verí, že sa táto situácia okolo Rady SPF vyrieši počas septembrovej schôdze.