Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

SaS: Riešenie vlády na pomoc s drahými hypotékami je zlé, nepomáha

Na snímke poslanec Národnej rady SR Marián Viskupič (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Štát sľuboval, že vyplatí pomoc vo výške 64 miliónov eur, no za prvý mesiac ju dostalo menej ako 4000 ľudí v priemernej sume 75 eur.

Bratislava 22. marca (TASR) - Pomoc s drahými hypotékami bola jednou z hlavných predvolebných tém vládnej strany Smer-SD, no ukázalo sa, že ich riešenie je zlé a ľuďom nepomáha. Tvrdí to opozičná SaS s tým, že to dokazujú aj reálne čísla. Štát sľuboval, že vyplatí pomoc vo výške 64 miliónov eur, no za prvý mesiac ju dostalo menej ako 4000 ľudí v priemernej sume 75 eur.

"Robert Fico spolu s Ladislavom Kamenickým (obidvaja Smer-SD) opäť raz oklamali ľudí. Vyhlasovali, že hypotéky sú najväčším problémom Slovenska. Miesto riešení, ktoré sme navrhovali my, pripravili zlý zákon, ktorý vôbec nepomáha. Navyše, táto pomoc je absolútne nepomerná," vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS). Podľa neho sa tak potvrdzuje, že použitie verejných zdrojov na podporu hypoték je zlým riešením.

"Kampaň Roberta Fica bolo klamstvo za klamstvom. Hypotéky nevyriešili, potraviny ich nezaujímajú a na Ukrajinu posielajú zbrane cez súkromné firmy. Toto je ďalší dôkaz, že vláda navonok tvrdí, že ju zaujímajú problémy ľudí, ale v skutočnosti rieši iba problémy zločincov," doplnil šéf SaS Branislav Gröhling.

"Ministerstvo financií nebude komentovať politické vyhlásenia. Chceli by sme však pripomenúť, že zverejnené čísla o poskytnutej pomoci zo strany ústredia práce hovoria iba o vyplatenej pomoci za mesiac január 2024," uviedol v reakcii rezort financií.

Pripomenul, že pomoc zo strany štátu je možné uplatňovať aj za rok 2023 a tieto údaje vo zverejnených číslach nie sú zahrnuté. Pomoc za minulý rok ministerstvo zatiaľ objektívne nevie vyhodnotiť, keďže si ju občania uplatňujú formou daňového bonusu v daňových priznaniach, ktoré podávajú práve v týchto dňoch.