Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SaS: Sociálna poisťovňa celé roky okráda invalidných dôchodcov

Na archívnej snímke NR SR Lucia Nicholsonová Foto: TASR/Michal Svítok

Podpredsedníčka parlamentu Nicholsonová vysvetlila, že problém vznikol potom, ako exminister práce Kaník pripravil reformu dôchodkového systému, ktorá priniesla úplne nový zákon o sociálnom poistení.

Bratislava 8. februára (TASR) - Invalidných dôchodcov Sociálna poisťovňa (SP) celé roky okráda. Tvrdí to opozičná strana SaS, ktorá má k dispozícii prípady ľudí, ktorým SP vyplácala nižšie invalidné dôchodky, než na aké mali nárok. Zistili to až potom, ako poisťovňu požiadali o prepočítanie výšky dôchodku.



"Všetci vieme, v akých sociálnych podmienkach žijú invalidní dôchodcovia, koľko dostávajú od štátu. O to smutnejšie je, že sme prišli na to, že SP ich už celé roky okráda," vyhlásila na štvrtkovej tlačovej konferencii podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Vysvetlila, že problém vznikol potom, ako exminister práce Ľudovít Kaník pripravil reformu dôchodkového systému, ktorá priniesla úplne nový zákon o sociálnom poistení. Tento zákon podľa Ďuriš Nicholsonovej okrem iného stanovoval, aby boli všetci invalidní dôchodcovia preposúdení na účely invalidity podľa prísnejších kritérií a mali byť prepočítané invalidné dôchodky podľa nového zákona. "Kým dovtedy boli zastropované mzdy invalidných dôchodcov pre účel výpočtu invalidného dôchodku, tak Kaník to uvoľnil. Takže po novom mali byť prepočítané všetky invalidné dôchodky, a to tak, že tam nemal byť strop, ale mal zohľadňovať výšku ich reálnych miezd," priblížila Ďuriš Nicholsonová.

SP tak začala preposudzovať celé skupiny invalidných dôchodcov a veľa z nich stratilo nárok na túto dávku. Vtedajší opoziční poslanci sa preto obrátili na Ústavný súd SR, ktorý v roku 2006 skonštatoval, že tento článok zákona je protiústavný. "Automaticky prísnejšie kritériá preposudzovania invalidných dôchodcov stratili účinnosť, ale je pravda, že ten ďalší paragraf, že invalidné dôchodky mali byť prepočítané nanovo podľa novej právnej úpravy, tam zostal. Niekoľkokrát to bolo ešte upravené a znamenalo to, že SP mala automaticky prepočítať všetkým invalidným dôchodcom penzie," vysvetlila Ďuriš Nicholsonová s tým, že po prerátaní mohli ľudia dostať len viac, nie menej.

"SaS má k dispozícii minimálne päť prípadov ľudí, ktorí sa obrátili na SP v roku 2015 a žiadali aktívne, aby SP prepočítala ich invalidný dôchodok. SP nemala inú možnosť, keďže nesplnila vlastný zákon, ako rozhodnúť, že im prislúcha zvýšenie invalidného dôchodku. V jednom prípade sa invalidný dôchodok zvýšil o 200 eur mesačne,"
priblížila.

V ďalšom prípade sa zvýšil tento dôchodok o 97 eur mesačne, v iných prípadoch stúpol o 56 eur a 60 eur mesačne. "Toto sú reálne zvýšenia invalidných dôchodkov, ktoré tým ľuďom patrili od roku 2006, len bolo treba, aby si SP splnila zákonom stanovenú povinnosť," upozornila Ďuriš Nicholsonová s tým, že nominanti Smeru-SD v pozícii generálneho riaditeľa s tým nič neurobili. "Čo najviac vyčítam SP je to, že minimálne v roku 2015, keď sa na ňu obrátilo tých päť invalidných dôchodcov, tak vtedy mala spozornieť a urobiť to plošne," dodala Ďuriš Nicholsonová.

Poslancom SaS sa nepodarilo dopátrať k číslam, koľkým takýmto dôchodcom bol dôchodok prepočítaný. "SP robí všetko pre to, aby vyplácala čo najmenej. Vidíme to teraz pri invalidoch, to isté sa stalo hasičom a robí to aj predčasným dôchodcom, vdovám, sirotám. SP ignoruje vlastný zákon," dodal expert SaS na odvody a dôchodky Peter Cmorej. SaS preto vyzýva všetkých invalidných dôchodcov, aby si požiadali o prerátanie svojich penzií.