Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SaS: Sociálna poisťovňa si nesplnila povinnosti voči živnostníkom

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Tá totiž stanovila pre živnostníkov termín pre zaplatenie odvodov na 2. september tohto roka. Podľa strany SaS tým však SP porušuje zákon.

Bratislava 30. júla (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) by mal zasiahnuť v prípade predĺženia doby splatnosti odvodov samostatne zárobkovo činných osôb do Sociálnej poisťovne (SP). Tá totiž stanovila pre živnostníkov termín pre zaplatenie odvodov na 2. september tohto roka. Podľa strany SaS tým však SP porušuje zákon.

"Požadujeme, aby sa minister práce Ján Richter vrátil z dovolenky a zvolal Dozornú radu SP a informoval, v akom je to stave, lebo všetci zodpovední buď strčili hlavu do piesku, alebo dovolenkujú," povedal na dnešnej tlačovej konferencii líder SaS Richard Sulík. Podľa jeho slov dôvodom, prečo musela SP pristúpiť k predĺženiu splatnosti odvodov, je chybný informačný systém finančnej správy, na ktorý už strana upozorňuje dlhodobo.

Podpredseda SaS Jozef Mihál uviedol, že pritom už počas poslednej schôdze parlamentu pred letnými prázdninami sa mohla táto situácia vyriešiť. Taktiež uviedol, že generálny riaditeľ SP Dušan Muňko vystúpil v parlamente so správou o činnosti SP a neinformoval o žiadnych problémoch s prenosom údajov z finančnej správy. "Vtedy, keď kompetentní vedeli, že je tento problém, mohli priznať farbu a prísť na túto schôdzu s návrhom novely zákona v skrátenom legislatívnom konaní, ktorým by sa regulérnym spôsobom posunul termín splatnosti odvodov, alebo by sa situácia nejako legislatívne korektne riešila," podotkol Mihál s tým, že v súčasnosti je po termínoch a živnostníci nevedia, čo majú robiť. "Zrazu SP zverejní, že splatnosť odvodov je až 2. septembra. Na takýto postup nemá SP zo zákona právo," doplnil Mihál.

Vysvetlil, že Finančné riaditeľstvo SR malo Sociálnej poisťovni do 31. mája tohto roka zaslať údaje z daňových priznaní SZČO podaných v riadnom termíne a SP mala do 20. júla tohto roka zaslať SZČO informácie o vzniku povinného poistenia, o výške vymeriavacieho základu a o výške poistného. Podľa Mihála tak obe inštitúcie robia, až v týchto dňoch. "Realita je taká, že dnes je 30. júla a väčšina živnostníkov takúto informáciu ešte nedostala. SP týmto porušuje zákon. SP v tomto ide nad rámec kompetencií a porušuje Ústavu SR," poznamenal Mihál.

Strana SaS preto žiada vyvodenie zodpovednosti voči generálnemu riaditeľovi SP. "Budeme žiadať vyvodenie zodpovednosti. Je to jednak otázka toho, ako funguje Dozorná rada SP, ktorá necháva takéto veci ticho bežať, čo by nemalo byť. Druhou vecou je zodpovednosť generálneho riaditeľa SP Dušana Muňka. Bol ticho, nehovoril nič o tom, že by boli nejaké problémy s prenosom údajov z finančnej správy," priblížil Mihál. Zodpovednosť za vzniknutú situáciu so živnostníkmi preto podľa neho nesie aj samotný generálny riaditeľ SP. "Jednak za to, že SP nesplnila termín, kedy mala zaslať informácie živnostníkom a zároveň aj za to, že SP zverejnila návod na porušovanie zákona, na čo nemá právo. Tu by mala konať vláda a potenciálne snáď aj odvolať generálneho riaditeľa za porušovanie zákona," dodal Mihál.

Sociálna poisťovňa odložila platenie nových odvodov a dočasne pozastavila aj zasielanie oznámení SZČO o ich odvodovej povinnosti z dôvodu technických problémov finančnej správy. "V danej situácii sme urobili to, čo sme považovali za najlepšie v prospech živnostníkov tak, aby mali čas pripraviť si platby odvodov. Predpokladám, že keby bol pán Mihál v podobnej situácii, postupoval by rovnako," uviedol hovorca SP Peter Višváder.