Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SaS: Termín dostavby elektrárne v Mochovciach určite nedodržia

Ilustračné foto, Mochovce Foto: TASR - Henrich Mišovič

Mochovce mali byť podľa R. Sulíka dostavané v roku 2012, teda pred šiestimi rokmi. Suma sa oproti pôvodnej zvyšovala o 2,6 miliardy eur.

Bratislava 11. júla (TASR) – Výstavba jadrovej elektrárne v Mochovciach sa zámerne naťahuje, stanovené termíny sa nedodržiavajú a ceny sa zvyšujú. Aktuálny prísľub premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) na termín dostavby tretieho bloku nebude tiež dodržaný. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave predseda SaS Richard Sulík.

Mochovce mali byť podľa Sulíka dostavané v roku 2012, teda pred šiestimi rokmi. "Aktuálne Pellegrini sľúbil, že druhý termín je druhý kvartál 2019," skonštatoval s tým, že elektráreň dovtedy určite dostavaná nebude. "Stačí sa pozrieť na to, čo všetko tam ešte chýba," zdôvodnil nesplnenie termínu Sulík. Voči tomuto termínu sú skeptickí aj zástupcovia Úradu jadrového dozoru SR, dodal poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Karol Galek.

Suma sa oproti pôvodnej zvyšovala o 2,6 miliardy eur. "Výstavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne je pre vyvolených ľudí perpetuum mobile, je to výrobňa peňazí," myslí si predseda liberálov, podľa ktorého je problémom aj to, že dodávateľov výstavby elektrárne vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA).


Galek považuje za paradoxné, že spoločnosť Enel, ktorá podľa neho predlžuje výstavbu, poskytuje úver 700 miliónov eur Slovenským elektrárňam. Sulík zároveň zdôraznil, že elektrárne je nutné doprivatizovať.

Liberáli vyzvali vládu, aby prijala záväzný a fixný harmonogram financovania aj dostavby elektrárne v Mochovciach, a to bez ďalšieho zaťažovania štátneho rozpočtu. "Súčasne s pevným stanovením sankcií voči spoločnosti, ktorá je za dostavbu zodpovedná, teda voči spoločnosti Enel," doplnil Galek. Podľa neho by tiež mala byť priebežne informovaná NR SR prostredníctvom Hospodárskeho výboru o progrese dostavby.