Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

SaS: Transpetrol ku koncu septembra 2-násobne prekročil celoročný zisk

Na snímke budova spoločnosti Transpetrol, a. s. v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Transpetrolu sa podľa Horkoviča v tomto roku podarilo prijať niekoľko dôležitých rozhodnutí.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Štátny prepravca ropy Transpetrol dosiahol ku koncu 3. štvrťroku zisk 11,25 milióna eur, čo je oproti plánovanému celoročnému zisku 5,5 milióna eur viac ako dvojnásobok. Už v minulom roku firma zaevidovala historicky najvyšší zisk vo výške 10,5 milióna eur rok. Vo štvrtok o tom informovala opozičná strana SaS, podľa ktorej odovzdal jej nominant Ján Horkovič firmu do rúk nového vedenia vo výbornej finančnej kondícii.

"Môjmu nástupcovi nechávam na firemných účtoch 52,79 milióna eur," priblížil Horkovič. Spoločnosť sa podľa neho od roku 2020 podarilo skonsolidovať a následne optimalizovať činnosť rôznych dcérskych spoločností.

Transpetrolu sa podľa Horkoviča v tomto roku podarilo prijať niekoľko dôležitých rozhodnutí. Okrem iného spoločnosť zazmluvnila silovú časť elektriny za cenu 140 eur za megawatthodinu, pripravila návrhy nových zmlúv na tranzit inej ako ruskej ropy a zároveň má byť do konca októbra sfinalizovaná výstavba nádrže ropy s objemom 75.000 metrov kubických. Transpetrol zrealizoval aj prípravu pozemkov na výstavbu štyroch nových nádrží na ropu v Bučanoch ako náhradu Správy štátnych hmotných rezerv SR pri zastavení toku ruskej ropy.