Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SaS v Matovičovej daňovej reforme zásadne odmieta štyri opatrenia

Peter Cmorej, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Liberáli podporujú nový zamestnanecký bonus alebo flexibilné odpisy produktívneho majetku.

Bratislava 22. decembra (TASR) – Koaličná strana Sloboda a solidarita (SaS) rozdelila návrhy z daňovej reformy ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na časti, s ktorými súhlasí, u ktorých si vie predstaviť podporu a na časti, s ktorými nesúhlasí, no je schopná urobiť kompromis. Okrem toho má však zásadné výhrady k štyrom opatreniam, ktoré liberáli v žiadnom prípade nepodporia. Ide o zrušenie stropov na odvody, milionársku daň, zvýšenie dane z dividend a zdaňovanie živnostníkov, informovala v stredu SaS.

Strana v celom návrhu daňovo-odvodovej reformy identifikovala takmer dve tretiny návrhov, ktoré podporuje alebo si vie predstaviť ich podporu, avšak vyžadujú si ďalšiu diskusiu. "Navrhujeme, aby sme okamžite schválili tie, ktoré majú podporu celej koalície, pretože daňový systém po 18 rokoch zhoršovania potrebuje zásadné zmeny. Pri ostatných treba viac času na rokovania, aby sme vedeli povedať, či sa na ich realizácii vieme zhodnúť, alebo nie," uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec.

Liberáli podporujú nový zamestnanecký bonus alebo flexibilné odpisy produktívneho majetku. Kompromis si SaS vie predstaviť aj pri nižšej dani z pridanej hodnoty (DPH) na reštauračné služby alebo jednotný výber poistného. "Otázna je však úspora jednotného výberu poistného, pretože bude tak či tak potrebné kontrolovať, či občania a zamestnávatelia platia odvody. Za rizikové tiež považujeme, že navrhnutá reforma zvyšuje prerozdeľovanie peňazí daňovníkov a zvyšuje povinné výdavky štátu. Týka sa to najmä nástrojov rodinnej politiky. O tomto všetkom sa však vieme s ministrom financií ešte rozprávať," doplnil poslanec Národnej rady SR za SaS Peter Cmorej.