Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SaS: Vláda návrhmi zmien v daniach pokračuje v žmýkaní ekonomiky

Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík počas spoločnej tlačovej konferencie opozičných politických strán na tému: Strana SaS predkladá 40 opatrení pre lepší život, má podporu opozície. V Bratislave 4. mája 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) ničí daňový systém, ktorý bol pred pár rokmi jeden z najlepších na svete. Tvrdí to opozičná strana SaS.

Bratislava 20. júla (TASR) – Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) ničí daňový systém, ktorý bol pred pár rokmi jeden z najlepších na svete. Tvrdí to opozičná strana SaS, podľa ktorej vláda aj svojím najnovším daňovým balíčkom zhoršuje podnikateľské prostredie na Slovensku. Zároveň upozornila, že žiadne z nových opatrení nemyslí na živnostníkov či rodiny.

Minister financií Peter Kažimír pozdravuje z pracovnej cesty v Kórei a Číne, kde sa stretáva s mnohými investormi. Napríklad prezident Samsung Electronics, ale aj ďalší investori chvália podnikateľské prostredie na Slovensku a majú záujem o ďalšie investície, najmä do výskumu a vývoja. Uvítali by však viac kvalifikovaných pracovných síl. Čo sa týka predkladaných zákonov, peniaze, ktoré štát týmito opatreniami získa, budú použité na zvýšenie platov učiteľov, vyššie dôchodky, obranu a bezpečnosť,“ reagovala pre TASR ministrova hovorkyňa Alexandra Gogová.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír počas 199. schôdze vlády SR 24. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Predseda strany Richard Sulík pripomenul, že masívne zjednodušenie daňového systému v roku 2004 prinieslo výrazne vyšší hospodársky rast, vysoký rast miezd a pokles nezamestnanosti. „Teraz ideme práve opačným smerom, keď sa stále viac komplikuje daňový systém, zvyšujú sa daňové sadzby, a to má negatívny dosah na podnikateľské prostredie. Minister financií Peter Kažimír ničí daňový systém, ktorý bol jeden z najlepších na svete ešte pár rokov dozadu a zhoršuje tým podnikateľské prostredie,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca dodal, že príjmy verejných financií za predchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer-SD) vzrástli v porovnaní s Európou nevídaným spôsobom. „Vláda v tomto žmýkaní ekonomiky, ktoré sa skôr alebo neskôr prejaví v spomalenom raste a prejavuje sa aj v možnostiach neefektívneho míňania týchto peňazí, bude pokračovať aj na základe zmien, ktoré minister financií práve chystá. V roku 2018 vyberie o 230 miliónov eur viac než teraz,“ priblížil.

Ľudia pritom podľa neho pozitívne zmeny nevidia. Slováci totiž platia viac, ale zdravotníctvo či školstvo vnímajú čoraz horšie. Liberáli kritizujú to, že vláda nepresadzuje svoje sľuby z programového vyhlásenia v podobe projektu Value for money zameraného na zefektívňovanie verejnej správy.

Na snímke poslanec NR SR Jozef Mihál (SaS).
Foto: TASR - Martin Baumann



Podpredseda SaS Jozef Mihál poukázal na to, že v balíku daňových zákonov, ktoré ministerstvo financií pred niekoľkými dňami predložilo na pripomienkovanie, nie je nič v prospech zamestnancov, živnostníkov a bežných ľudí. Meniť by sa nemal daňový bonus pre rodiny ani nezdaniteľná časť, neklesne daň z pridanej hodnoty (DPH).

Naopak, nepáčia sa mu navrhované zmeny zahŕňajúce nové dane či zvyšovanie existujúcich. Ide napríklad o zavedenie dane z dividend, zvyšovanie poplatkov za registráciu automobilov alebo osobitný odvod pre banky. Chýba mu v nich rušenie daňových licencií. Mihál sa navyše domnieva, že zavedenie dane z dividend je retroaktívne. Bude sa totiž platiť z akejkoľvek dividendy vyplatenej po roku 2017 bez ohľadu na to, za aké obdobie bol zisk vytvorený. Zvažuje preto, že sa obráti na Ústavný súd SR.

Sulíkovci plánujú v parlamente predkladať k zákonom pozmeňujúce návrhy.