Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

SAS vo 4. kvartáli znížili svoju stratu

Foto: TASR/AP

Aerolínie dodali, že krátkodobý vplyv najnovšieho vývoja sa musí najskôr podrobne analyzovať, zostávajú však optimistické v súvislosti s rušnou letnou sezónou, ktorá ich čaká.

Štokholm 30. novembra (TASR) - Strata škandinávskej leteckej spoločnosti SAS sa v poslednom kvartáli jej finančného roka 2020/2021 znížila, keďže letecká doprava vzrástla. Ale vedenie aerolínií varovalo, že nový variant koronavírusu omikron zvýšil neistotu.

Letecká spoločnosť, ktorú čiastočne vlastnia vlády Švédska a Dánska, vykázala za obdobie august – október 2021 stratu pred zdanením vo výške 945 miliónov švédskych korún (91,83 milióna eur) v porovnaní so stratou 3,25 miliardy SEK v predchádzajúcom roku.

Spoločnosť SAS vo vyhlásení uviedla, že predaj leteniek sa zvyšuje, ale neistota naďalej ovplyvňuje zotavovanie leteckej dopravy.

"Zostávame opatrní pre prevládajúce neistoty, ale vidíme, že základný dopyt bude zdravý, keď sa obmedzenia zrušia, a to ako v oblasti služobných ciest, tak aj rekreačného cestovania," uviedla spoločnosť.

Aerolínie dodali, že krátkodobý vplyv najnovšieho vývoja sa musí najskôr podrobne analyzovať, zostávajú však optimistické v súvislosti s rušnou letnou sezónou, ktorá ich čaká.

Generálny riaditeľ Anko van der Werff poznamenal, že nárast predaja počas uplynulého víkendu s tzv. čiernym piatkom, keď mnohí ponúkajú veľké zľavy, sťažil analýzu údajov, pokiaľ ide o vplyv omikronu na dopyt.

Povedal tiež, že je príliš skoro hovoriť o tom, ako omikron ovplyvní SAS. Spoločnosť sa zatiaľ drží svojho plánu zvýšiť prevádzku v tomto finančnom roku, ktorý sa začal 1. novembra, na 80 % oproti roku 2019, čo bol posledný rok pred pandémiou.

"Musíme zostať agilní, ale náš plán na leto sa k tomu vracia."

Neistota v súvislosti s novým variantom spustila poplach na celom svete a vrhá tieň na zotavovanie ekonomík po pandémii.

(1 EUR = 10,2903 SEK)