Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

SaS: Vyvolávanie energetickej nestability bude zbraňou

Richard Sulík Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyvolávanie energetickej nestability bude zbraňou. "Ako sa ukazuje, konflikt na Ukrajine bude dlhodobou záležitosťou a počíta s tým nielen ruská strana, ale zrejme aj EÚ.

Bratislava 4. marca (TASR) - Vyvolávanie energetickej nestability bude zbraňou. "Ako sa ukazuje, konflikt na Ukrajine bude dlhodobou záležitosťou a počíta s tým nielen ruská strana, ale zrejme aj EÚ. Zníženie dodávok plynu na Ukrajinu, respektíve dodávka jeho časti na Donbas povstalcom naznačujú, akým smerom sa konflikt môže v tomto roku uberať," uviedol v stanovisku tímlíder strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre energetiku Karol Galek k tzv. zimnému balíčku dodávok plynu do EÚ.

Gazprom sa podľa neho síce zaviazal zimný energetický balíček dodržať a ruský minister energetiky Alexander Novak uznal, že dodávky na juhovýchod Ukrajiny pod dohodu s Ukrajinou nespadajú, otázkou však ostáva, dokedy toto bude platiť.

Pripomenul, že aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič naznačil, že Ukrajina bude mať teraz približne pol roka na to, aby si doplnila zásobníky plynu na svojom území a pripravila sa tak na ďalšiu sezónu. Pokiaľ by mala byť odkázaná iba na reverzný tok, tak im následne bude aj tak chýbať okolo 5 miliárd kubických metrov plynu.

"Akoby tak všetci počítali s tým, že konflikt bude pokračovať a jednou z ďalších zbraní sa stane vyvolávanie energetickej nestability. Ruská strana si to cez Gazprom odskúšala na relatívne malom objeme vo februári. Ruský minister Novak nateraz ale pripustil, že platná dohoda sa na dodávky ruského plynu na Donbas na juhovýchod Ukrajiny nevzťahuje. Taktiež je dobré, že reakcia EÚ bola promptná a situácia je po pondelkovom stretnutí v Bruseli zažehnaná. Teda minimálne do konca marca. Nateraz teda pre Ukrajinu platí, že bolo dohodnuté, že bude dohodnuté," konštatoval Galek.

Dobrou správou pre EÚ je podľa tímlídra SaS pre energetiku minimálne záväzok Gazpromu dodávky do EÚ nijako nekrátiť a záväzok Naftogazu neprerušiť tranzit plynu cez Ukrajinu.dodal Galek.